Plafonul veniturilor până la care pensionarii vor beneficia de medicamente compensate în proporție de 90 la sută s-a majorat, începând cu 1 ianuarie 2022, la 1.429 lei/lună, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.
Astfel, toți pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, vor beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Până acum, măsura se aplica pentru cei cu pensii de până la 1.299 lei/lună.
Odată cu majorarea punctului de pensie cu 10 la sută din 2022, aproape jumătate de milion de pensionari riscau să piardă dreptul la compensarea medicamentelor, începând cu data de 1 ianuarie.
De medicamente compensate beneficiază copiii de până la 18 ani; gravidele (pentru profilaxia şi tratamentul anemiilor, profilaxia malformaţiilor); persoanele cu boli acute şi cronice, precum: diabet zaharat şi complicaţiile lui, anemie, astm bronşic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, psihice şi neurologice, endocrine, ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, boli rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, mucoviscidoza, miastenia gravis, boli de sistem şi autoimune, depresia, boala Alzheimer.
Pentru adulţi, medicamentele sunt compensate parţial: în proporţie de 70% pentru tratamentul stărilor acute şi de 30%, 50%, 70% şi 100% în cazul unor maladii cronice.
Copiii cu vârste de până la 18 ani beneficiază de medicamente compensate integral.
În cazul celorlalte categorii, pentru a beneficia de medicamente compensate, trebuie să fii înscris la un medic de familie și să fii asigurat medical.
Reţeta pentru medicamentele compensate este prescrisă de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog.
Medicul scrie pe reţetă denumirea comună internaţională, adică substanţa activă – principalul component al medicamentului care tratează boala. Medicamentele din farmacie au denumire comercială, care poate fi aceeaşi cu denumirea comună internaţională a preparatului sau poate avea altă denumire, inventată de producător. E important să solicitați farmacistului să vă prezinte toată gama de medicamente cu aceeaşi substanţă activă, pentru a putea alege medicamentul la preţ convenabil.
Medicamentele compensate sunt prescrise pentru trei luni, în tratamentul de durată în condiţii de ambulator, și cel mult o lună, în tratamentul acordat în sala de tratamente, cabinete de proceduri şi la domiciliu.