Gradul de indatorare a fost limitat atat pentru creditele acordate de banci, cat si pentru cele acordate de IFN-uri

rn

Pentru creditele de consum si ipotecare, gradul de indatorare este stabilit, de marti, 1 ianuarie 2019, la cel mult 40 la suta din venitul net pentru cele in lei si 20 la suta pentru cele in valuta, atât pentru cele accesate de la banci, cât si pentru cele de la IFN-uri. 

rn

Exceptie face achizitionarea primei locuinte, care va avea o rata maxima de indatorare cu 5 puncte procentuale mai ridicata, respectiv 45 la suta si 25 la suta.
Anterior, gradul de indatorare nu era limitat. Media pietei era de 55 – 60 la suta, dar gradul de indatporare ajungea in multe cazuri si la 80 la suta.
„Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor lunare totale de plata decurgând din credite sau alte finantari rambursabile in veniturile nete lunare luate in considerare, respectiv veniturile din care s-au dedus obligatiile fiscale”, se precizeaza in Regulamentul Bancii Nationale a României (BNR) din 31 octombrie 2018, care a fost publicat in Monitorul Oficial din data de 9 noiembrie 2018. Noul regulament al BNR a modificat si a completat Regulamentul BNR din 2012 privind unele conditii de creditare, dupa cum a decis institutia la data de 17 octombrie 2018.
Alta exceptie de la noile limite de indatorare vor fi aplicate pentru creditele de consum si imobiliare nou-acordate in fiecare trimestru in limita a maximum 15 la suta din volumul creditelor de consum, respectiv imobiliare acordate de banci si IFN-uri, in trimestrul anterior. Aceasta exceptie nu se aplica in cazul creditelor a caror valoare depaseste echivalentul in lei al sumei de 250.000 de euro.
Bancile si IFN-urile pot utiliza exceptia mentionata numai pentru „debitori pentru care pot face dovada, pe baza datelor istorice din portofoliul de creditare propriu, ca nivelul suficient al veniturilor de care acestia dispun asigura premisele pentru administrarea adecvata a riscului de nerambursare la nivelul portofoliului de credite de consum, respectiv al celui de credite pentru investitii imobiliare”, iar un nivel suficient al veniturilor nu poate fi mai mic decât salariul mediu net pe economie.
Alta exceptie sunt refinantarile ce presupun acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e). Mai exact, pentru determinarea gradului total de indatorare, „in cazul obligatiilor de plata decurgând dintr-o facilitate de creditare de tip revolving, suma luata in considerare de imprumutator nu poate fi mai mica de 3 la suta din plafonul facilitatii de creditare acordate si se stabileste de imprumutator in reglementarile proprii”, se arata in actul normativ citat.

rn