Criza economica este tot mai simtita la nivelul judetului nostru. Piata constructiilor stagneaza, locurile de munca au devenit un lux, iar viitorul este in ceata. Disponibilizarile au inceput din noiembrie, iar pana la sfarsitul anului, sute de salajeni risca sa ramana pe drumuri. Intr-un interviu cu directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Mircea Pop, am incercat sa aflam care este „harta” somajului in Salaj.
-Domnule director, in ce masura s-au simtit efectele crizei in plan local, fata de celelalte judete?
-Din punct de vedere al ratei somajului, Salajul este cel mai afectat judet din regiunea de nord-vest. Daca in judetele Satu Mare, Maramures, Bistrita, Cluj si Bihor, rata somajului este cuprinsa intre 3 si 4%, in Salaj, aceasta a atins o cota de 6,7%, aproape dublu. La nivelul tarii, Salajul se afla intre primele 15 judete cu o rata a somajului foarte mare. Bineinteles, rata este raportata la numarul de locuitori. Numarul de someri este mai mic decat in judetele vecine, dar si populatia Salajului este mai mica. In prezent, avem peste 7.000 someri din care aproape 4.000 sunt indemnizati. Majoritatea somerilor neindemnizati provin din mediul rural, in special din comunele aflate in zona orasului Simleu Silvaniei.
-De unde au fost cele mai multe disponibilizari?
-Din noiembrie 2008 pana in prezent, angajatorii din judet au anuntat ca dau afara aproape 1.600 de persoane, dar pana acum au concediat efectiv aproximativ 780. In ceea ce priveste zona disponibilizarilor, majoritatea provin de la IMM-uri. Marile intreprinderi din zona industriala n-au dispus concedieri colective, cu exceptia Tenarisului, care da afara 110 salariati, din peste 1.000, deci nu e o cifra mare. Pentru multi dintre angajatii lor contractul de munca era incheiat pe perioada determinata, iar acum expira.
-Care sunt domeniile cele mai afectate?
-Majoritatea disponibilizarilor sunt de la IMM-urile din domeniul constructiilor, din industria lemnului, mobilei, din transporturi, servicii si confectii. Firmele de constructii au avut probleme si din cauza datoriilor pe care le-a avut Guvernul catre acestea in urma lucrarilor executate anul trecut. Insa, asa cum se intampla in fiecare an, in perioada de iarna, multe isi opresc activitatea. Un alt inconvenient pentru ele este faptul ca s-a restrans sfera lucrarilor de investitii. Mai multe probleme vor avea cei care au investit in constructiile imobiliare, pentru ca au ramas cu banii investiti, iar atata timp cat piata bancara este blocata, nu-si vor vinde locuintele.
-Cum credeti ca va evolua somajul in perioada urmatoare?
-Sunt de parere ca numarul somerilor va creste mult. Daca vom continua in acest ritm, ma astept la o rata a somajului cuprinsa intre 8 si 9% pana la sfarsitul anului. In fiecare luna ne intra in baza de date circa 500 de dosare noi de somaj. Oamenii isi cauta locuri de munca prin intermediul agentiei. Insa oferta este mica. Locurile de munca sunt actualizate in fiecare saptamana. Acum sunt disponibile 75 de posturi. Totusi, este mai bine decat in februarie cand intr-o saptamana erau doar 50 de posturi vacante.
-Cum se implica agentia pentru a sustine piata muncii in perioada de criza?
-Avem stabilit un plan de masuri active prin care sa contrabalansam aceasta rata a somajului. In primul rand, sunt subventiile pentru angajatorii care incadreaza grupuri tinta, adica persoane care isi gasesc mai greu un loc de munca: persoanele cu dizabilitati, cele peste 45 de ani, absolventi, etc.; subventiile acordate primariilor pentru angajarea persoanelor din mediul rural, cele pentru angajatorii care efectueaza lucrari pentru comunitatile locale. Toti trebuie sa incadreze in munca someri pentru a obtine subventionarea locurilor de munca. Mai sunt si subventiile acordate IMM-urilor pentru credite cu dobanda mica, respectiv o subventie de 25% din dobanda de referinta a BNR. Aceste masuri sunt cunoscute de toti angajatorii.
-Cum vi se par noile masuri anticriza adoptate de Guvern saptamana trecuta, respectiv prelungirea perioadei de somaj cu trei luni?
-Sunt binevenite. Persoanele care intra in somaj mai au un ragaz de trei luni de zile pentru a-si gasi un alt loc de munca. In ceea ce priveste scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale, datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului (somajul tehnic), trebuia facuta de mult. E cea mai buna masura.
-S-au inregistrat multe solicitari de subventionare a locurilor de munca in acest an?
-Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, cererile de subventionare au crescut putin. Daca acum un an erau inregistrate 40 de cereri, acum sunt 50, deci e o crestere nesemnificativa. Cererea a fost mai mare din partea primariilor, dar inca nu am primit bugetul pentru acest an si nu stiu cate vor primi. Subventia se acorda in ordinea depunerii dosarelor. Primul venit, primul servit. Am solicitat mai multi bani decat anul trecut, cu aproximativ 20-30%, deoarece incepuse criza deja. Avand in vedere ca in Salaj rata somajului a crescut mult, sper ca vom primi sumele necesare.