Crasna este o comună de frunte a județului Sălaj, fiind formată din satele Crasna (reședința), Marin, Huseni și Ratin. Situată în partea de sud-vest a județului, în Depresiunea Șimleu, la confluența râului Crasna cu valea Banului, Crasna este una dintre cele mai însemnate și dezvoltate comunități sălăjene.

Prima atestare documentară a satelor aparținătoare comunei este semnalată în anul 1213 pentru Crasna-sub denumirea Carasna, Ratin-în anul 1259, numit terra Rathon, Huseni la 1341, cu numele de Huzyazo, și satul Marin atestat în 1458, sub numele de Maron, ca mai târziu, în 1497, să fie denumit Maroni, atunci când regele Ungariei, Matei Corvin, donează domeniul Marinului baronului Banffy Ștefan și urmașilor săi. Până la reforma administrativă de la 1876, comitatul Crasna era parte a Regatului Ungariei. Tot atunci a fost desființat, teritoriul său revenind nou înființatului comitat Sălaj. În această formulă, comitatul Sălaj devine din 1918-1920 parte a României. În perioada interbelică, Sălajul se întindea până la actuala graniță cu Ungaria, însă, începând cu anul 1952, odată cu reorganizarea teritorială a României după modelul sovietic, acesta era component al raionului Zalău, regiunea Cluj.

Primar la Crasna este acum Istvan Kovacs (UDMR), aflat în funcție începând cu luna octombrie a anului trecut. Alături de cei 15 consilieri și de viceprimarul Vincze Alexandru, edilul vrea să continue dezvoltarea unității administrativ teritoriale, pentru binele comunității. Istvan Kovacs își propune să țină seama de colaborarea îndeaproape cu cetățenii săi și, de aceea, comunicarea deschisă și constructivă, alături de consecvență și seriozitate, sunt principiile pe care se bazează în activitatea de primar al comunei. Iar lista proiectelor de interes major pentru comunitate este lungă.

În acest moment se finalizează lucrările de amenajare și modernizare a Căminului Cultural din Huseni. Investiția se ridică la aproximativ 500.000 de lei. De curând a sosit aici sistemul de sonorizare care urmează a fi instalat. Singurul care lipsește în acest moment este mobilierul, dar urmează să fie adus cât de curând pentru a putea fi montat. Potrivit administrației locale, recepția lucrării se va face undeva până-n luna iunie.

Școala a fost și este foarte importantă pentru locuitorii comunei Crasna, de aici și preocuparea autorităților de a oferi clădiri noi, frumoase și moderne pentru elevi și cadre didactice.

Lângă Liceul Tehnologic “Cserey Goga” din localitatea Crasna, mai exact în spatele supermarketului din localitate, lângă vale, e deschis un șantier de dimensiuni impresionante. Printr-un proiect finanțat prin PNDL 2, aici se construiește o grădiniță nou-nouță, pentru copiii din bazinul Crasna. Valoarea investiției se ridică la 9.000.000 de lei. În acest moment, lucrările se află în faza de zidire.

Prin proiectul integrat de reabilitare a liceului din Crasna, cu finanțare FADR, mai trebuie renovată și modernizată grădinița cu program normal din localitate, restul lucrărilor fiind deja finalizate. Aici, investiția este de aproximativ, 700.000 de lei.

Tot pe partea cultural-educativă, pe locul pe care se află momentan Muzeul Satului, se va construi un imobil nou, ce urmează să devină un Centru Multifuncțional care va deservi mai multe domenii și activități specifice zonei. Și amintim aici înființarea unui punct gastronomic la Crasna, care să promoveze diferite feluri de mâncare, în special cele maghiare. Se numără aici celebrul bogracs, csigaleves-supa de carne de pui, prăjiturile tradiționale, dar și sarmalele din Crasna, care potrivit localnicelor au un gust pe care nu-l mai găsim altundeva. “Secretul îl reprezintă slănina afumată, șunca, mărarul și cimbrul din compoziție”, spun gospodinele. Promovat va fi și procedeul frământării pâinii de casă, pentru care va fi reconstruit un cuptor de cărămidă. Vor mai fi amenajate aici o bucătărie, două camere care vor fi utilate cu piese de mobilier vechi, iar o altă încăpere va fi pregătită pentru a expune întreg procedeul de manufactură, toarcere și țesere a cânepii, specific zonei Crasna.

“În Centru vor mai fi expuse costume tradiționale, unelte, utilaje folosite de strămoșii noștri, expoziții de poze vechi, relevante pentru localitatea noastră, lămpi cu petrol, vase și tot ce au reușit cei responsabili cu acest lucru să adune de prin sate. Și credeți-mă, că nu-s puține lucruri. Asta denotă faptul că oamenii noștri țin la istoria, tradițiile și obiceiurile locale”, ne spune primarul.

Ansamblurile de dansuri folclorice populare, formate atât din copii cât și din adulți, fac în această perioadă repetițiile față în față, la Căminul Cultural din Crasna sau la sediul vechi al Muzeului Satului, deoarece în localitate nu sunt momentan probleme cu rata de infectare.

La Crasna a fost deschis de curând un nou punct de vaccinare, amenajat în aripa de recuperare a spitalului din localitate, construită în urmă cu aproximativ 10 ani. Conform spuselor viceprimarului Vincze Sandor, la Crasna se vaccinează zilnic aproximativ 100 de persoane.

În prezent, se lucrează la drumul județean care duce de la Crasna spre Zalău, pe partea cu localitatea Meseșenii de Jos. Printr-un proiect al Consiliului Județean, se modernizează drumul județean dintre Nușfalău și Creaca, partea crăsneană fiind inclusă în acest proiect, și se construiesc noi poduri și podețe pentru a crea punțile de legătură.

Planurile de viitor ale administrației locale nu sunt nici ele puține. Se au în vedere mai multe proiecte de dezvoltare care să facă din comuna Crasna un etalon din punct de vedere socio-economic și administrativ. Urmează un proiect de reabilitare a câte 10 kilometri de străzi din interiorul localităților Crasna și Marin, cu o valoare a investiției de 20 de milioane de lei.

“Intenționăm, de asemenea, să mutăm piața din centru pentru că se creează ambuteiaje în traficul rutier și spațiul este puțin înghesuit, la fostul Obor de lângă drumul Marinului. Vrem să amenajăm o hală agroalimentară în care producătorii noștri harnici să-și poată desfășura activitatea fără impedimente și opreliști. De altfel, odată cu noile probleme legate de pandemia de coronavirus, am vrea ca, tot pe viitor, să facem ca și sâmbăta să fie zi de piață la Crasna, nu doar marțea, pentru că vin oameni din multe sate aici la noi, localitatea noastră fiind un fel de centru de aprovizionare cu legume, fructe și răsaduri. Așa am evita aglomerarea spațiilor”, completează edilul.

De asemenea, va intra într-un proces amplu de renovare și sala de sport a liceului din localitate pentru că, de când a fost construită în anul 2006, nu i s-a mai adus nicio îmbunătățire. Aici activează echipe valoroase de copii, cu performanțe în volei, handbal și fotbal. Pentru tinerii din comuna Crasna, administrația locală intenționează să construiască un bloc ANL, pentru a încuraja stabilirea familiilor tinere în localitate.

Putem spune că la Crasna oamenii de toate vâstele se ghidează după principiul “toți pentru unul și unul pentru toți”. Astfel că, în data de 17 aprilie, Primăria Crasna și Asociația Tinerilor din Crasna au organizat a doua ediție de colectare a deșeurilor de pe întreg teritoriul localității. S-au igienizat străzi, văi, șanțuri, trotuare, parcuri. Pe această cale, Primăria Crasna face un apel către cetățeni și roagă oamenii să fie mai atenți pe viitor cu selectarea și aruncarea deșeurilor de orice fel.

“Dacă păstrăm natura curată, la fel ne vom păstra și sănătatea noastră” , e mesajul care apare și pe pagina de Facebook a Primăriei Crasna.