Edilul Zalăului a fost in „Cizmă” pentru a vedea cum funcţionează o centrală care produce energie cu ajutorul biomasei.
Primarul Radu Căpilnaşiu a efectuat, in zilele de 18 şi 19 aprilie, o vizită in Italia pentru a face schimb de experienţă privind instalaţiile de producere a energiei electrice şi termice ce utilizează drept combustibil biomasa. Vizita a avut loc in oraşul Tirano, localitate situată in provincia Sondrio, regiunea Lombardia, şi care are o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori. „Am vizitat centrala electrică de termoficare in intregime, respectiv partea de intrare a biomasei, depozitare, preparare, alimentare a cazanelor, cazanele, grupul electric, evacuare cenuşă, precum şi partea aferentă instalaţiilor de termoficare din centrală. Intreg procesul tehnologic din centrală şi sistemul de termoficare este automatizat şi computerizat in intregime şi este deservit de un număr total de 14 angajaţi, care asigură inclusiv partea de colectare, transport şi preparare a biomasei”, precizează edilul Zalăului intr-o informare prezentată ieri consilierilor municipali. Partea a doua a vizitei primarului s-a axat pe filiera de aprovizionare cu biomasă, „respectiv sursa principală care o constituie zonele muntoase impădurite din imprejurimile oraşului, precum şi utilajele specifice pentru colectare şi transport”. „Menţionăm că sunt colectate şi utilizate in centrală şi vegetaţia lemnoasă care provine din gospodăriile populaţiei, livezi, vii, toaletarea arborilor din grădini, parcuri sau străzi”, a completat Radu Căpilnaşiu.
Potrivit primarului, „la Primăria Municipiului Zalău s-a primit o informare din partea SC Madre Terra Zalău SRL cu privire la demararea unui proiect energetic ce vizează realizarea unei centrale electrice cu puterea instalată de 5 MW pe parte electrică şi cu un disponibil de 20 MW pe partea termică, centrală ce urmează a fi realizată in tehnologie similară cu cea din Tirano-Italia şi care va funcţiona pe biomasă”.
Căpilnaşiu s-a documentat in Italia despre centralele ecologice
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...