Persoanele fizice autorizate (PFA) care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.
rn
Majorarea salariului minim pe economie in 2020 de la 2.080 lei la 2.230 lei, va avea drept consecinta o crestere a bazei de calcul a CAS si CASS in cazul PFA-urilor.
rn
Astfel, modificarea salariului minim are ca efect:
rn
– modificarea bazei anuale de calcul a CAS in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151);
rn
– majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate – Legea 227/2015-art145 (1) lit.b); art.146 (51 ); art.180);
rn
In cazul unei PFA care va obtine venituri peste 12 salarii minime brute in 2020 (12* 2.230 lei = 26.760 lei ), CAS si CASS datorate se vor calcula astfel:
rn
CAS = minim 25% * 26.760 lei = 6.690 lei /an
CASS= 10% * 26.760 lei = 2.676 lei /an
rn
Total CAS si CASS aferente 2020 = 9.366 lei /an.
rn
Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, sau nu obtin venituri, se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie si platesc o contributie de 1.338 lei pe an.
rn
Impozitul pe venitul net realizat in 2020 este de 10%.
rn
a. Calculat la venitul net pentru activitatile impuse in sistem real.
Procentul de impozit pe venit de 10% se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS).
rn
b. Calculat la valoarea normei de venit pentru activitati independente impuse la norma de venit.
Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulate daca sunt mai multe activitati.
rn
c. Calculat la venitul net obtinut prin aplicarea unei cote forfetare de cheltuieli de 40%, in cazul veniturilor obtinute din: drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor, arenda.
rn
Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate 1%:
rn
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara, care nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.