Un sondaj realizat de INSCOP Research in perioada 12 aprilie – 3 mai, la comanda Laboratorului de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica, dezvaluie ca romanii considera, in mare majoritate, ca tara se indreapta intr-o directie gresita.
rn
Cea mai mare parte a românilor apreciaza ca fiind rea sau foarte rea atât situatia economica actuala a tarii, cât si situatia din sistemul de sanatate si din cel educational.
Pe primul loc in topul ingrijorarilor cu privire la situatia României se gaseste nivelul coruptiei, (84,2% dintre respondenti se declara mult sau foarte mult ingrijorati de acest aspect), diferentele dintre oamenii bogati si oamenii saraci (73,7%), degradarea mediului inconjurator (72,2%), starea economiei nationale (70,6%), posibilitatea unui conflict armat in zona (44%).
rn
Economia, Sanatatea si Educatia sunt dezamagiri uriase
rn
Peste trei sferturi dintre români (76,4%) cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce doar 18,5% sunt de parere ca lucrurile merg intr-o directie buna. 5,1% nu stiu sau nu raspund. Procentul celor pesimisti cu privire la directia tarii este in crestere fata de sondajele precedente, realizate de Inscop Research la comanda Fundatiei Konrad Adenauer (72,8% in martie, 71,6% in ianuarie, 73,4% in noiembrie 2018).
Majoritatea românilor apreciaza ca fiind rea sau foarte rea atât situatia economica actuala a României (76%), cât si situatia din sistemul educational (78,3%) sau cea din sistemul de sanatate (83%).
rn
Românii au incredere in Armata si in NATO
rn
Armata este institutia interna in care românii au cel mai ridicat nivel de incredere, 67,9% declarând ca au incredere mare si foarte mare in aceasta institutie (fata de 68,1% in martie, respectiv 64,1% in luna ianuarie). Urmeaza Biserica cu 56,8%, Academia Romana cu 45,5% si Politia cu 41,6%. Peste 41% dintre români au incredere multa si foarte multa Presedintie. in presa isi exprima increderea 27,3% dintre cei intervievati. Pe urmatoarele pozitii se situeaza Curtea Constitutionala cu 22,7% si Guvernul cu 12,4%. Clasamentul increderii in institutiile interne este incheiat de partidele politice, cu 8,9% incredere multa si foarte multa si Parlament, cu 9,8% incredere multa si foarte multa.
Pe prima pozitie in topul increderii in institutiile internationale se situeaza NATO, cu 56,1% incredere multa si foarte multa, urmata de Uniunea Europeana (UE) cu 55,3% si ONU cu 52,5%.
rn