Avem profilul coruptului român şi acum ştim cu cine avem de-a face, graţie studiului făcut de mai marii justiţiei, ajutaţi de olandezi. Au avut şi suficienţi subiecţi, 315 infractori aflaţi după gratii din cei peste 2.500 de corupţi condamnaţi în perioada 2006 – 2013. Studiul arată ce i-a îndemnat să se atingă de banii statului, prin diferite metode, iar concluziile sunt uimitoare. Chiar dacă îşi recunosc faptele, cei mai mulţi neagă că ar fi făcut ceva greşit. Corupţii spun că gestul lor nu a urmărit un beneficiu financiar personal, ci bunăstarea familiei. Nemulţumirea financiară nu a fost unul din motive, dar au contat valorile personale, de unde se poate deduce că, cu cât au mai mulţi bani, cu atât au mai puţină integritate şi mai puţine scrupule. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care vedeau mai multe oportunităţi de a comite fapte de corupţie simţeau o obligaţie morală mai mică de a se abţine de la fapte de corupţie. Ei bine, şi guvernanţilor şi legiuitorilor li s-a găsit o vină, prin faptul că nivelul scăzut al încrederii în sistem poate servi, de asemenea, ca justificare pentru “a fura de la stat”, relevă studiul. stop_coloana
Ca şi caracteristici fizice, 87 la sută dintre corupţi sunt bărbaţi şi majoritatea dintre ei au vârsta între 41 – 50 de ani. Peste jumătate dintre respondenţi au studii superioare, deci tot ce au făcut au făcut “cu cap”.
De asemenea, din cei 2.547 de condamnaţi pentru corupţie în perioada 2006 – 2013, majoritatea deţineau funcţii politice, chiar de secretari de stat şi miniştri. Prin urmare, studiul subliniază încă o dată că “puterea tinde să corupă” şi că persoanele care au acces la bunul şi la banul public nu au nici o remuşcare să şi le însuşească, având ca argument subconştient că “dacă toţi fură, n-oi fi eu prostul satului”. Aici ar trebui ca statul să intervină, pentru a descuraja această pornire a celui care poate să facă un astfel de gest. Primii paşi au fost făcuţi, prin ceea ce face DNA în prezent. Următorii paşi ar trebui să-i facă parlamentarii prin legi mai aspre pentru corupţie şi pentru confiscarea averilor obţinute fraudulos.