Corul Gloria Dei implinește 27 de ani de existență și de activitate neintreruptă

În anul 1990, imediat după “revoluție”, la mijlocul lunii februarie, a luat ființă Corul bisericesc “Gloria Dei”, cor care a slujit mereu în biserică, în județ, în țară și in străinătate, la românii din diaspora (Sfinte Liturghii la Regensburg, Chișinău, Paris, Viena, Florența, Gyula).
După mii de ore de repetiție (deoarece un cor pe patru voci presupune multă muncă), au fost aproape două mii de Sfinte Liturghii; sfințiri de biserici, liturghii arhierești (cu punerea pietrei la unele biserici), pelerinaje, turnee; momente religioase și patriotice.
Corul a făcut la Zalău o tradiție a concertelor de colinde, cântări ale Postului Mare, cântări ale Maicii Domnului, contribuind la zestrea culturală a orașului.
De-a lungul timpului a oferit un model de urmat, un simbol pentru alte coruri, care au luat ființă ulterior.
Acum, când zgomotul, agitația și neîntelegerile stăpânesc lumea, acum, când “numai Sfânta Liturghie mai ține lumea”, – cum zice Părintele Arsenie Boca, noi găsim aceste valori care ne aduc liniște și pace în suflete: cântarea în cor, Rugăciunea și trăirea Sfintei Liturghii în comuniune.
Cu ocazia aniversării, i-am adus în gând și în suflet, prin Rugăciunea de pomenire, pe foștii coriști plecați în eternitate. Sunt 20 cei care cântă acum dincolo, în “mpărăția lui Dumnezeu. Veșnica lor pomenire !
Iată acum, Rugăciunea unei coriste, gândurile așternute pe coala albă, cu ocazia aniversării corului. Este vorba de distinsa doamnă Florica Ivașcău, membru fondator al corului, stop_coloana doamna căreia noi i-am cântat “La mulți ani” cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viață. Cităm:
“Doamne,
Mulțumită pentru viața dăruită până la această vârstă, cu bune și rele; pentru necontenita Ta purtare de grijă; pentru oamenii minunați pe care pronia Ta mi i-a adus în cale; pentru puternica chemare, făcându-ne să înălțăm cu glas de sărbătoare, cântarea.
Corul este un remediu magic pentru dobândirea tinereții sufletești (asemenea D-nei prof. Maria Porumb, care conduce corul de 27 de ani). Slavă {ie pentru fiecare clipă de bucurie petrecută în familia corului, în cântec de laudă, cerere și mulțumire; în țară și în numeroase locașuri sfinte în care am cântat în străinătate.
Nu e de trecut cu vederea sprijinul acordat de onorații preoți de la Biserica “Sf. |tefan”, care prin purtarea de griă ne-au ajutat să înaintăm în cele duhovnicești.
Succese pe mai departe și putere de muncă!”
Dumnezeu și Maica Domnului să ne ajute și să ne ocrotească pe toți; pe poporul nostru și pe întreg neamul omenesc.
Prof. Maria Porumb