Pandemia Covid-19 constituie caz de forta majora.

rn

Astfel, foarte multe firme au oprit sau au incetinit activitatea din cauza acestei pandemii, ca urmare a starii de urgenta.

rn

Prin decret prezidential si alte acte emise ulterior de guvern a fost sistata activitatea barurilor, restaurantelor, cafenelelor. Dar si alte entitati economice au de suferit, ca urmare a pandemiei si a incetinirii ritmului economic.
Aceste firme au contracte in derulare cu terti: unii trebuie sa livreze productie, altii trebuie sa presteze servicii. Altii au de platit chirii pentru spatiile in care activeaza. Firmele trebuie sa prezinte un certificat de forta majora pentru a putea dovedi in fata clientilor sau a altor parteneri de afaceri ca s-au aflat in situatie de forta majora.

rn

Certificatul de forta majora se emite doar de Camera de Comert a Romaniei (CCR) si de camerele judetene.

rn

Firmele care doresc astfel de documente trebuie sa se informeze la Camera de Comert daca li se poate elibera sau nu un astfel de certificat, potrivit gds.ro.

rn

Cine poate sa obtina certificate de forta majora?
Orice firma care are trecut in contract o clauza de forta majora si care se afla in situatia de a nu mai onora un contract din cauza producerii fortei majore are dreptul sa obtina acel certificat.
Totodata, mai pot cere certificat de forta majora alte societati, cu activitate importanta. Firme care nu mai au posibilitatea sa produca, din cauza restrictiilor impuse de acte normative date de stat.
Ce documente trebuie sa pregateasca solicitantii certificatului de forta majora?
Documentatia depusa de solicitant va cuprinde cel putin urmatoarele acte: – contractul afectat de evenimentul de forta majora produs, cuprinzand clauza de forta majora, – atestari de la organele, autoritatile si institutiile abilitate, de la caz la caz (altele decat Camera de Comert), privind existenta si efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul inceperii si incetarii evenimentului, – notificari, inclusiv dovada de comunicare a acestora, adresate partenerului contractual in legatura cu aparitia evenimentului invocat si efectele sale asupra derularii operatiunilor contractuale.
Totusi, pentru o afacere nu este suficient certificatul de forta majora, pentru a nu mai onora prevederile unui contract, daca partenerul de afaceri nu este de acord, potrivit specialistilor in domeniu.