Consiliul Judetean Salaj inscrie judetul in lista celor zece in care inca nu se poate

rn

Elevii din Salaj nu primesc inca la scoala laptele si cornul, program pentru care este responsabil Consiliul Judetean Salaj si pentru care administratia judetului a primit demult banii; undeva la peste 5,5 milioane de lei, ca sa asigure livrarea de fructe, produse de panificatie, lapte si produse lactate, pentru cei aproximativ 25.000 de scolari si prescolari din judet.
Presedintele Consiliului National al Elevilor (CNE), Petru Apostoaia, citat de Adevarul, facea cunoscut zilele trecute ca scolarii din 10 judete sunt lasati fara lapte si corn, desi consiliile judetene au obligatia de a contracta firme pentru asigurarea derularii programului,
Din cele 10 judete in care programul nu functioneaza, opt sunt conduse de membri PSD, unul dintre ele fiind Salajul, care il are la sefia Consiliului Judetean pe Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj.
„Dintre autoritatile judetene incompetente, le enumeram pe cele din: Constanta, Covasna, Dolj, Mehedinti, Neamt, Salaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea si Buzau. Pentru ca nepasarea acestora sa fie amplificata, din informatiile pe care le detinem, în unele zone distributia va începe abia dupa 10 ianuarie 2019, la patru luni dupa deschiderea scolilor”, sunt citati reprezentantii elevilor. Prin urmare, exceptând judetele Satu Mare si Covasna, unde la cârma consiliilor judetene se afla UDMR-ul, restul judetelor amintite sunt conduse de cel mai mare partid aflat la guvernare, PSD.

rn

Bani grei cheltuiti in scopuri sociale ambitioase,
dar ratate din cauza ineficientei administratiei

rn

Programul "Laptele si cornul" face parte din pachetul de masuri pentru reducerea abandonului scolar, care este în prezent de aproape 19%, tinta europeana fiind aceea de a-l reduce la sub 10% pâna în 2020.
Este evident ca in Salaj programul nu-si face treaba si nu ajuta la reducerea abndonului scolar.
Si este de subliniat ca programul alimentar pentru elevi ar fi benefic pentru copiii sarmani,
în conditiile în care unu din 10 copii din mediul rural merge la culcare flamând, iar 41,7% din copiii români se afla în risc de saracie si excluziune sociala, potrivit datelor oficiale.
Se cheltuie asadar peste o jumatate de miliard de lei
cu un program care nu-si atinge scopurile.
Guvernul a alocat 572 de milioane de lei programului “Cornul, laptele si fructul” pentru anul scolar 2018 – 2019, in sedinta de Guvern din 12 iulie.

rn

Consiliul Judetean inca nu spune
cand va da alimentele copiilor

rn

La solicitarea facuta Consiliului Judetean Salaj de Graiul Salajul pentru a afla cand vor primi elevii cornul, laptele si fructul, raspunsul administratiei judetene numai lamuritor nu a fost. Reiese o descriere a nemaipomenitului program guvernamental si ramane ca undeva in viitor elevii vor primi ce li se cuvine.
"Ca urmare a solicitarii referitoare la derularea programului privind furnizarea si distributia merelor, laptelui si produselor de panificatie pentru prescolari si elevi, va comunicam urmatoarele: Hotarârea Guvernului nr. 533/2018 privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru scoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul scolar 2018-2019, precum si modificarea si completarea Hotarârii Guvernului nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru scoli al României în perioada 2017-2023 si pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul scolar 2017-2018 a fost publicata în Monitorul Oficial la data de 20 iulie 2018.
În urma publicarii în Monitorul Oficial a hotarârii mai sus mentionate, Consiliul Judetean a elaborat documentatia de atribuire, care a fost publicata în SEAP la data de 6 august 2018.
Anuntul de participare a fost publicat la data de 21 august 2018, cu termen de deschidere a ofertelor data de 12 septembrie 2019; pentru 1 lot de mere si 6 loturi de lapte ofertele depuse au fost declarate inadmisibile. Pentru aceste loturi procedura de achizitia publica a fost reluata.
Pentru celelalte 17 loturi Consiliul Judetean se afla în faza finala de licitatie electronica pentru atribuirea acordului-cadru în procedura de achizitie publica.

rn