Coplata – masura anti-abuz si anti-coruptie?
Ministerul Sanatatii a lansat, in dezbatere publica, un proiect prin care se preconizeaza introducerea coplatii in sistemul de sanatate. Coplata ar urma sa fie introdusa incepand cu 1 septembrie. Sumele vehiculate pana acum sunt: 5 lei vizita la medicul de familie, 10 lei la medicul specialist si 100 de lei pentru 7 zile de spitalizare.
Reprezentanti ai Ministerului Sanatatii sustin ca sistemul coplatii nu urmareste, in principal, sa aduca bani in sistem, cat, mai ales, o modalitate de control privind decontarea serviciilor medicale.
Mai mult, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, vorbeste despre „eliminarea coruptiei din sistemul sanitar”. Ministrul a explicat ca, pentru o operatie, in spital, este stabilit un set de servicii si de analize pe care le primeste, gratuit, orice bolnav. Pentru servicii sau analize in plus, intervine coplata. Pe acest principiu, oficialii din sanatate mai spun ca vor fi descurajati cei care solicita servicii medicale in mod abuziv.
Coplata – peste pachetul de baza
Andrei Todea, directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, ne-a declarat, ieri, ca prin sistemul coplatii, cu sume mai mici in ambulator si mai mari pentru servicii spitalicesti, s-ar putea reduce presiunea asupra spitalelor, unde cheltuielile sunt foarte mari. „In spital ar trebui sa ajunga doar bolnavii care nu pot fi tratati la nivelul medicului de familie sau la medicul specialist din policlinica, dar nu intotdeauna se intampla asa”, a spus Andrei Todea.
Totodata, directorul CAS Salaj a precizat ca persoanele bolnave nu vor fi afectate de coplata. „Vor plati doar cei care solicita servicii medicale in plus”. Andrei Todea a mai spus ca, in curand, va fi stabilit, prin lege, un pachet de baza de servicii medicale, care va fi acoperit prin asigurarile de sanatate platite de asigurati. Daca se doresc servicii medicale peste pachetul de baza, intervine coplata, a adaugat Andrei Todea.
Si asigurare, si coplata?
Cine are de pierdut si cine de castigat prin sistemul coplata, inca nu se stie. Se stir, insa, ca se vor aduna, totusi, niste bani. Si nu putini. Ramane de vazut, insa, daca, cei care vor pierde vor fi (tot) bolnavii. Pentru ca, va fi foarte greu, daca nu imposibil, ca un asigurat sa stie ce anume cuprinde un pachet de baza si ce servicii va plati pentru ca sunt inafara pachetului.