Materie stufoasa care incarca excesiv programul elevilor, teme cu nemiluita, program prelungit la scoala, ambitiile si inconstienta parintilor fac din copii roboti care muncesc zi lumina. Surmenajul nu se lasa asteptat. Copiii devin agitati si irascibili. Care sunt urmarile pe termen lung nu-i greu de banuit.
Timpul pe care un copil de 10 – 12 ani ajunge sa il petreaca la scoala depaseste de multe ori timpul petrecut de parinti la serviciu.

Controversatul subiect al temelor pentru acasa a fost readus in actualitate, odata cu declaratiile ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, care a… descoperit acum ca materia predata in invatamantul romanesc este prea stufoasa si ca se incarca astfel excesiv programul copiilor, inclusiv prin stabilirea unor teme pentru acasa mult prea vaste. De altfel, profesorii chiar recunosc ca, data fiind densitatea mare a materiei, ritmul de predare nu prea lasa loc de aprofundare si ca din acest motiv se recurge la atata tema pentru acasa.
Daca un elev de clasa a V-a ar avea nevoie, in opinia prof. Claudia Radu, directorul Scolii „Gheorghe Lazar” din Zalau, de maximum doua ore si jumatate pentru a-si face aceste teme, in cazul unuia de clasa a VIII-a timpul minim de lucru acasa este de trei – patru ore, fara a pune la socoteala eventuala pregatire pentru un concurs, olimpiada sau examen. Daca tinem cont ca un astfel de elev petrece la scoala inca cinci sau sase ore, rezulta ca el ajunge sa stea cu nasul in carte pana la zece ore pe zi, adica mai mult cu doua ore decat programul normal de lucru al parintilor sai.
Si pentru ca „tacamul” sa fie complet, mare parte din parinti considera ca este obligatoriu ca fiii sau fiicele lor sa practice un sport si sa cante macar la un instrument muzical (daca nu cumva trebuie, in acelasi timp, sa devina si pictori de succes!), astfel ca programul acestor copii se mai incarca, zilnic, cu cel putin o ora sau doua.
Nici cei mici nu scapa de program de adult inca din primele zile de scoala. Chiar daca in cazul lor, timpul necesar temelor n-ar trebui sa depaseasca – potrivit invatatoarei Maria Grigorut – o ora si jumatate, multi dintre ei petrec la scoala la fel de mult timp ca si parintii lor la serviciu. Si asta din cauza programului prelungit, vazut ca o salvare de catre parintii ocupati cu munca, dar care oboseste excesiv copiii. „Ei nu simt oboseala la inceput, dar ea se acumuleaza si se manifesta prin agitatie si alte „simptome”, ne-a declarat invatatoarea. Extenuarea copiilor de la program prelungit este accentuata si de parinti care, desi stiu ca micutii si-au facut temele la scoala, pentru mai multa siguranta mai reiau si ei studiul lectiilor de a doua zi.
Un model bun dar prost inteles
Chiar daca temele pentru acasa nu sunt o inventie romaneasca, prin alte parti acest „obicei” este mult simplificat. In Canada, spre exemplu, temele presupun doar 30 de minute de munca suplimentara, acasa, fiind diferentiate in functie de nevoile fiecarui elev. Spre deosebire de canadieni, parintii americani nici nu-si pun deloc problema cantitatii temelor, ci a relevantei lor.