Cersetoria, spun politistii, este greu de dovedit. Cei care o practica scapa cu putina… urecheala si o plimbare in afara Zalaului.
Populatia inca nu reuseste sa se rupa de obiceiul de a pune un banut in palma intinsa, traducand in practica sfaturile bisericesti si incurajand, in acelasi timp, nemunca si unul din cele mai mizerabile obiceiuri. Traditie in aceasta meserie o au cei care sustin ca nu au din ce trai, ca le trebuie bani pentru paine la copil, pe care, tiganca il scutura demonstrativ in brate pentru a te impresiona. copil nevinovat are de cele mai multe ori darul de a convinge si a face pe omul naiv sa puna mana pe portofel si scoata niscaiva gologani. Dar tiganca scuipa in san si scapa printre dinti, „da, numai atata imi dai, manca-ti-as? Ca am acasa inca sapte” Agasante, femei murdare, dezlanate, cu haine ponosite, apar de cele mai multe ori in grup, mai multe cu „bebelusul” in brate si cu o parte din progeniturile nascute mai demult dupa ele. Daca dai uneia, nu mai scapi de cealalta. Daca nu dai, personajele care cine-stie cand au avut ultima intalnire cu apa, incep, in salba, o serie de blesteme, pe care le turuie pana te indepartezi. Multi dintre cei care le-au dat cu buna-credinta le-au vazut mai tarziu intrand in baruri deocheate si plasandu-si castigul la concubini, pentru bautura si tigari. Nu o data au fost vazute aruncandu-si „bebelusul” din brate intr-un colt, langa bocceluta, pentru ca, stupoare, in legatura de haine nici vorba sa se afle vreun copil, ci doar carpe, infasurate una intr-alta. Din pacate mai sunt parinti care profita de copii, trimitandu-i la munca, la varste foarte fragede. Bieti copii care stau in intersectii, pe mijlocul partii carosabile, pentru a vinde flori sau alte chitibusuri ieftine, expusi traficului si pericolului doar pentru ca cei care i-au adus pe lume considera ca e mai usor ca ei sa stea pe margine si sa priveasca. Si normal, multi din cei aflati in autovehiculele, care asteapta verdele semaforului, se induioseaza de mutrisoara nevinovata si raspund insistentelor copilului acceptand sa cumpere din marfa oferita prin geamul masinii.
Copii privati de scoala
Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj spun ca sunt destui parinti care isi trimit copiii la cersit in timp ce ei stau acasa, sau la birt. In multe din cazuri minorii au varste sub 14 ani. Copiii care au fost retinuti ori care au fost chemati in instanta au declarat ca vor sa se intoarca acasa. Parintii considera ca nu fac nimic ilegal si ca e un mod cinstit de a face bani, pentru ca nu fura. Netrimitandu-i la scoala, fara a avea o alta ocupatie, copiii ajung sa se obisnuiasca cu aceasta indeletnicire si chiar sa le placa.
Diferenta intre mila publica si cersetorie
Parca pentru a pune si mai multe bete in roate in tara noastra trebuie sa ne mai invartim si dupa sensuri si subtilitati. Din discutia pe care am avut-o cu Mircea Bara, directorul Politiei Comunitare din Zalau (institutie care permanent s-a implicat in actiunile de starpire a acestui fenomen), am aflat ca personajele pe care le vedem cersind greu pot fi acuzate de aceasta infractiune. Este o diferenta intre cersetorie si apelarea la mila publica, a explicat interlocutorul nostru. Mila publica este procedeul prin care cersetorii nu agaseaza lumea, mizand pe faptul ca trecatorii vor fi sensibiliati de aspectul lor jalnic, natural sau artificial. Cersetoria este caracterizata de insistenta. Pentru cersetorie trebuie facuta dovada si doar daca ea se repeta poate fi interpretata ca infractiune. In cazul cersetoriei cu minori trebuie facuta dovada ca mama il trimite pe copil si ca banii se intorc la parinti. Cat despre tigancile cu copii in brate, nu se poate opta decat pe alternativa de a le scoate in afara orasului. Le-am fi aplicat amenda de 500 lei, dar ele ne rad in fata ca nu au de unde. Dupa ce le scoatem din Zalau, daca nu sunt foarte speriate, ele revin. Si din nou le ducem, daca nu apuca sa ne vada si sa se ascunda printre blocuri. Minorii care vand flori in intersectii au fost luati in evidenta, dar, desi parintii au facut taraboi, legea ii protejeaza pe copii. Si noi ne straduim sa-i protejam pentru ca sunt foarte expusi accidentelor”.
Legile sunt „bune”. Cu parintii care abuzeaza de copii
In mod normal, sustine Violeta Milas, parintii care se folosesc de copiii minori, prin trimiterea la munca si cersetorie, ar trebui sa fie decazuti din drepturi, iar copiii luati in regim de urgenta fara drept de a mai fi contestata decizia directiei. Chiar daca au fost cazuri cand s-a ajuns in instanta parintii au declarat ca nu ii vor mai folosi pe copii, au scapat doar cu amenzi si s-au reintors acasa. Evident ca dupa o vreme ei isi reiau vechile obiceiuri. Asa cum se prezinta cadrul legal, a explicat directorul DGASPC, pana acum, tot ce s-a putut face pentru a sanctiona si indrepta aceste deprinderi, au fost amenzile si consilierea. „Guvernantii nostri sustin ca Legea 272 privind protectia si drepturile copilului este cea mai buna lege pe care o are tara noastra in domeniul social. Insa cu aceasta lege noi nu putem decadea din drepturi parintele, pentru ca el se apara ca ar fi pe calea cea buna. Pentru punerea copilului la cersit nu numai ca ar trebui ca parintele sa fie decazut din drepturi, ci mai mult, ar trebui sa fie inchis, deoarece o simpla amenda se pare ca nu-i afecteaza. Dupa cateva zile, o iau de la capat”, a fost de parere Violeta Milas.
MINORI FUGITI DE ACASA
Anul trecut au fost identificati 40 de minori care au fost retinuti si ingrijiti in regim de urgenta, 10 dintre acestia sunt si acum in centrele de plasament, ceilalti s-au reintors in familiile lor. Potrivit directorului Politiei Comunitare Zalau, Mircea Bara, in acest an au fost identificate cazuri de cersetorie cu minori in zona centrala (langa Carefour), in spate la Zahana, la Perla, in jurul magazinelor Unicarm (din Bradet si de langa Autogara) si langa Kaufland. Recent, din cele aflate de la Violeta Milas, directorul DGASPC, au fost gasiti in strada, la cersit, opt copii proveniti din Jibou si din Valea Mitii care sustin ca au fugit de acasa. Trei fete (doua din Creaca si una din Zalau) cersesc si practica prostitutia. Mai sunt, in mediul rural, cazuri de copii folositi, despre care comunitatea nu vorbeste decat dupa ce se intampla o tragedie. Minorii sunt trimisi nu doar la lucru, la padure, la cules de ciuperci, ori la sapat prin gradini, ci si la furat, pentru ca apoi, parintii sa le ia banii si, in loc sa-i foloseasca pentru hrana, ii strica pe bautura.
Copiii, ”unelte” in cersetorie
Articole
Mulțumirile unei mame pentru personalul Secției ORL de la Spitalul Județean
Există cadre medicale care își iubesc meseria și ne arată, zi de zi, că grija pentru pacient este primordială. Din fericire, avem astfel de oameni și la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Nu o spunem noi, o spune o mamă din județul vecin, care a ajuns cu copilul în unitatea medicală din municipiu și a fost impresionată de modul în care s-a comportat întreg personalul cu care a interacționat, de la sosire până la externare. Redăm integral…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...