Copiii nu vor mai fi primiti la scoala, daca nu au efectuat vaccinurile obligatorii. Legea privind vaccinarea persoanelor din Romania intra in prioritatile legilative ale apropiatei sesiuni parlamentare. Guvernul a decis.
Copiii care nu se prezinta cu dovada vaccinarii impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, rujeolei, rubeolei, oreionului si hepatitei B nu vor mai fi primiti in scoli. Inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care sa o realizeze in termen de un an. Cel putin asa prevede controversata Lege a vaccinarii, care va fi adoptata de Parlament in acest an. "Romania se confrunta in ultimii ani cu scaderea constanta a acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri utilizate. Cauzele sunt multiple, de la neprezentarea la vaccinare, refuzul vaccinarii, pana la lipsa de informare corecta a parintilor, campaniile antivaccinare promovate de diverse grupuri, insistandu-se pe reactiile adverse rare ale vaccinurilor, si nu pe beneficiile acestora. in plus, in ultimii ani se realizeaza cu dificultate aprovizionarea constanta cu vaccinuri, datorita numarului mic de producatori si a problemelor de productie care apar frecvent si care afecteaza si alte state europene. Strategia de vaccinare adoptata de fiecare stat membru al UE difera, astfel incat tipurile de vaccinari, tipurile de vaccinuri utilizate in programe, numarul de doze sau varstele eligibile pentru fiecare tip de vaccin, modalitatea de finantare sunt stabilite de fiecare tara, pe baza recomandarilor specialistilor din domeniu, dar si pe baza dovezilor stiintifice si a recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii", se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.
In alte 11 state europene este obligatorie vaccinarea
Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar Belgia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Franta, Grecia, Polonia, Letonia, Slovacia, Slovenia si Malta au legiferat obligativitatea vaccinarii. "in prezent, la nivel national se inregistreaza o scadere dramatica a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse in Calendarul National de vaccinare, care se situeaza sub limita de 95% recomandata de catre OMS. Astfel, vaccinarea in Romania a scazut constant de la an la an la toate vaccinurile. Din cauza aceasta, in 2017 au fost inregistrate peste 8.000 de cazuri de rujeola in 41 de judete, soldate cu 32 de decese", se mai precizeaza in expunerea de motive a proiectului de lege. Una dintre masurile prevazute in viitoarea lege este ca statul roman, prin Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale, sa asigure pregatirea studentilor facultatilor de medicina si a medicilor rezidenti, dar si a asistentilor medicali in insusirea notiunilor de vaccinologie.
Efectele adverse, compensate de stat
Potrivit proiectului de lege, statul roman, prin Ministerul Sanatatii, va asigura conditiile pentru diagnosticul si tratamentul optim al oricaror reactii adverse ale vaccinarii, precum si compensarea oricaror efecte de durata, daca sunt dovedite relatiile de cauzalitate. Tipurile de reactii adverse postvaccinare si masurile compensatorii se vor stabili prin hotarare a Guvernului, iar confirmarea reactiilor adverse si a relatiei de cauzalitate se va face de catre Grupul Tehnic de Coordonare a Activitatii de Vaccinare. in situatia in care reactiile adverse sunt datorate unei deficiente imputabile producatorului vaccinului, Ministerul Sanatatii va urmari recuperarea contravalorii platita ca masura compensatorie.
Copiii trebuie sa prezinte anul viitor dovada vaccinarii. Altfel nu sunt primiti la scoala
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...