Familiile copiilor gasiti in conditii mizere la Romita in urma cu un an au acceptat sa le faca acte celor 12 minori si promit sa le ofere conditii mai bune de trai.
Drama copiilor din Romita, care traiesc in conditii de neimaginat, a intrat in atentia autoritatilor, care au facut primii pasi. Inspectorii de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au facut front comun cu politistii, jandarmii si primarul din comuna de care apartine satul si au organizat vineri o actiune la domiciliul copiilor. Familiile celor 12 copii au promis autoritatilor ca vor rezolva situatia. In caz contrar, autoritatile abilitate vor stabili masuri de protectie speciala a copiilor.
20 de suflete inghesuite in patru paturi
Imaginile pe care le-au gasit in Romita cei care au participat la actiune sunt desprinse dintr-un film de groaza. O camaruta care atinge abia cativa metri patrati, care nu are geamuri si in care 8 adulti si 12 copii dorm ingramaditi in numai patru paturi. Directorul adjunct al DGASPC, Alexandru Basa, spune ca „au fost identificati 12 copii, cu varste intre sase si 14 ani”. Niciunul dintre micuti nu avea acte de identitate. Cei opt adulti care ii cresc pe minori au promis autoritatilor ca intr-o saptamana vor rezolva pro-blemele cu spatiul in care traiesc, iar intr-o luna le vor intocmi actele. „Copiii nu aveau acte si au putut sa se prezinte numai dupa cum li se spune acasa. Parintii au acceptat sa le faca acte, dar aceste proceduri pot dura in jur de o luna, deoarece nu toti copiii sunt din Romita. Unii s-au nascut la Zalau, altii la Jibou”, a mai precizat Alexandru Basa, reprezentatul DGASPC.
Unde-s multi, puterea creste
Colaborarea dintre inspectorii de la Protectia Copilului si organele de ordine s-a dovedit fructuoasa. „Autoritatile s-au dovedit foarte receptive la nevoile noastre. Pe aceasta cale se cuvine sa le multumim, pentru ca pana nu am actionat alaturi de autoritati, nu am reusit sa facem nimic pentru copii. Personalul nostru a fost insotit de cinci jandarmi, de seful de post din localitate si un mascat de la DPIR. Si primarul din Romanasi a fost acolo si chiar a promis ca ii va sprijini pe parinti pentru intocmirea actelor pentru copii”, a mai precizat directorul adjunct al DGASPC, Alexandru Basa. Reprezentantul Protectiei Copilului a mai spus ca s-a intocmit o concluzie a actiunii, care spune ca „in cazul in care parintii copiilor nu vor deveni mai responsabili si nu vor tine cont de indicatiile autoritatilor se vor stabili masuri de protectie speciala a copiilor”.Cosmarul celor 12 copii din Romita, care traiesc in conditii deloc potrivite pentru un minor, ar trebui, in viziunea autoritatilor, sa ia sfarsit in acest mod.
DREPT LA REPLICA
Conform declaratiilor politistului de la postul comunal din Romanasi, in data de 16 august a.c., reprezentantii DGASPC Salaj nu i-au solicitat sprijinul pentru a se deplasa la domiciliul familiei de rromi din Romita, lucru confirmat si de asistentul social de la Primaria Romanasi, care a declarat ca nu a anuntat „organele de politie pentru ca a mai fost singura in acel loc si nu i s-a parut a fi chiar asa periculos”.
In schimb, in cursul zilei de vineri, 19 august, politistului s-a dus in Romita, impreuna cu reprezentantii DGASPC Salaj, care erau insotiti si de jandarmi. Cu aceasta ocazie, politistul a amendat trei femei din familia de rromi, pentru amenintarile si injuriile aduse asistentilor sociali in data de 16 august.
PURTATOR DE CUVANT
INSPECTOR PRINCIPAL DE POLITIE,
DUMUTA TINCUTA