A devenit oficial faptul ca exceptand copiii din clasele a 8-a si a 12-a, nimeni nu va mai merge la scoala pana la toamna.

rn

Astfel, unii copii se bucura ca nu mai trebuie sa mearga la scoala, la gradinita sau la cresa pana la toamna, pe cand altii se bucura mai putin, deoarece le este dor de colegi, vor sa socializeze, iar statul acasa ii face sa fie ancorati mai mult in lumea virtuala.

rn

In ceea ce priveste parintii, acestia pot fi linistiti, intrucat pot sta acasa pentru supravegherea copiilor si dupa 15 mai.

rn

Plenul Camerei Deputatilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, potrivit agerpres.ro.

rn

Conform actului normativ, se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu. Potrivit unui amendament, "prin exceptie, in anul 2020, aceste prevederi se aplica si pe perioada imediat urmatoare incetarii starii de urgenta, pana la incheierea anului scolar", potrivit sursei citate.

rn

OMS, recomandari pentru sanatatea mintala:

rn

In martie 2020, OMS a evaluat ca virusul COVID-19 poate fi caracterizat ca o pandemie. Asadar, in acest context, intreaga perioada de criza a generat stres in populatie.
Va prezentam cateva dintre recomandarile privind sanatatea mintala, de catre specialistii din cadrul OMS:
Reduceti la minimum vizionarea, citirea sau ascultarea de stiri care va fac sa intrati in panica. Protejeaza-te si fii de ajutor celorlalti. De exemplu, contactati telefonic vecinii sau persoanele din comunitatea dvs. care ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar. Lucrand impreuna ca o comunitate putem ajuta la crearea solidaritatii in abordarea COVID-19.
Cautati povesti pozitive si pline de speranta si ale localnicilor care au experimentat COVID-19. Apreciati persoanele care lucreaza in domeniul sanatatii si sprijina persoanele afectate de COVID-19 in comunitatea dvs.

rn

Copiii au nevoie sa se simta iubiti si sprijiniti acum mai mult ca oricand. 

rn

Multe familii se bucura de timp de calitate petrecut cu acestia. 

rn

Chiar daca nu toti copiii si adolescentii reactioneaza la fel la stres, in aceasta perioada exista si familii unde parintii se pot confrunta cu urmatoarele situatii: copii mai irascibili (mai ales adolescentii);
Plang mai usor ori in exces. Interes scazut pentru diverse activitati relaxante.
Adolescentii pot face numeroase excese (alimentare, alcool, tutun sau substante interzise).

rn

Conform specialistilor in sanatate, important este ca fiecare sa-si gaseasca un coltisor in care sa se poata retrage. Nu conteaza ca se inchide in toaleta sau se strecoara in dulap. Ritualurile care reglementeaza convietuirea sunt mai importante ca oricand pentru a evita cat mai mult crizele de nervi.

rn

"Intram mult in contact cu ceilalti membri ai familiei in aceasta perioada. Pot aparea conflicte. Insa este posibil si ca relatia parinte-copil sa devina mai profunda", spune psihologul Klaus Neumann.

rn

In perioadele de stres si criza, copiii cauta frecvent mai mult si mai insistent apropierea de parinti. Discutati mai mult cu copiii dvs., explicati-le situatia prezenta, folosind un mod onest si adecvat varstei.

rn

Copiii sunt atenti la comportamentele si emotiile adultilor si cauta indicii pe care le folosesc apoi sa-si gestioneze propriile emotii in perioadele dificile.