Cazuri șocante de infracțiuni grave comise de copii, ce au avut loc în ultima perioadă în Sălaj, denotă că se înmulțesc cazurile în care minori neinstruiți și provenind din medii sociale afectate de sărăcie sunt scăpați complet de sub control.
Minor de 14 ani arestat la Zalău pentru tâlhărie
Un minor de de 14 ani din Zalău, pe nume Antoniu C., a fost arestat săptămâna trecută după ce a tâlhărit ‘n 23 aprilie, în plină zi, o femeie de 53 de ani. A atacat-o pe femeie pe strada Gheorghe Doja (fostă Clujului) din Zalău și a deposedat-o prin violență de poșeta în care avea acte, bunuri și suma de 600 de lei. Victima, asistentă la Spitalul Județean, a fost internată cu leziuni grave și supusă unei intervenții chirurgicale ca urmare a evenimentului, fiind invalidată pentru nu se știe cât timp, până la vindecare. Tâlharul a fost identificat a doua zi și pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie. Inițial, marți, față de Antoniu C. a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind depus la Centrul de Reținere și Arest Preventiv Sălaj. Miercuri, inculpatul a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău cu propunerea de arest preventiv. Pe numele minorului, Judecătoria Zalău a emis mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile.
Judecat, la 15 ani și cu numai cinci clase, pentru 19 infracțiuni comise în patru luni
Judecătoria Zalău a dispus săptămâna trecută, marți, începerea judecății în cazul lui Andrei Mihai P., minorul în vârstă de 15 ani care a săvârșit în patru luni nu mai puțin de 19 infracțiuni, de la furt calificat la distrugere. Tânărul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de la 6 martie până la 4 aprilie, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău. Motivele pentru care minorul a fost propus pentru arestare preventivă au fost faptul că prezintă pericol social concret pentru ordinea publică și pentru că, după ce s-a pus în mișcare acțiunea penală față de el, acesta a mai săvârșit alte infracțiuni cu intenție. Concret, tânărul este cercetat pentru săvârșirea a 19 infracțiuni în perioada septembrie 2014 – 4 ianuarie 2015: șapte infracțiuni de furt calificat, șase infracțiuni de furt, două infracțiuni de tâlhărie stop_coloana (din care una e de tâlhărie calificată) și patru infracțiuni de distrugere. Tânărul de 15 ani are doar cinci clase.
Furt calificat comis la nouă ani
Alți doi minori, Marius S., de 9 ani, și Vasile V., de 15 ani, ambii din Crișeni, sunt cercetați de polițiști pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Cei doi au pătruns în noaptea de 14 spre 15 aprilie prin efracție în locuința unei femei din localitate, de unde au sustras suma de 1.300 lei. Minorii au fost identificați în cursul zilei de 22 aprilie, iar prejudiciul cauzat a fost recuperat și predat părții vătămate. Surse din primăria Crișeni spun că cei doi minori sunt de etnie romă, iar locuința din care au furat aparține tot unei familii de etnie romă.
Legea este aspră cu minorii care comit infracțiuni grave
Legile în vigoare spun că minorii care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspund penal, în timp ce minorii care au vârsta între 14 și 16 ani răspund penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ. Iar minorii care a împlinit deja 16 ani răspund penal pentru faptele lor.
Abaterile minorilor pot fi sancționate, conform noului Cod penal prin măsuri fără privare de libertate – cea mai aspră fiind asistarea zilnică – sau măsuri ce presupun privarea de libertate (internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenție).
Respectarea pedepselor ce nu presupun privarea de libertate va fi supravegheată de Serviciul de probațiune județean.
În ceea ce privește internarea în centre educative sau în centre de detenție, măsura poate fi dispusă în cazul infracțiunilor grave săvârșite de minori. Atunci când instanța dispune internarea într-un centru educativ, perioada maximă nu poate depăși trei ani. În cazul celor mai grave fapte penale, pedeapsa cea mai aspră nu poate depăși încarcerarea timp de 15 ani într-un centru de detenție pentru minori.