Înca de saptamana trecuta, angajatii firmei Citadin, aflata in subordinea Primariei Zalau, lucreaza la toaletarea copacilor stradali, in ciuda faptului ca modul in care este abordata „operatinea” este prost vazut de tot mai multi cetateni. Ieri, lucratorii de la Citadin au intervenit cu motoferastraul (drujba) pentru toaleta-rea arborilor de pe Strada Unirii, in zona Institutiei Prefectului Salaj. Nu stim daca muncitorii de la Citadin s-au sensibilizat la semnalele din presa sau li s-a facut mila de bietii copaci, pentru ca pe acesti arbori i-au ciuntit mai putin decat pe fratii lor de pe Sfanta Vineri. Celelalte zone vizate sunt cartierul Simion Barnutiu, Aleea Toamnei si in zona Casnica si cartierul Dumbrava II.
Am inteles de la purtaroul de cuvant al Citadin, Paul Maghiu, ca unii proprietari au sesizat Primaria Zalau cu privire la necesitatea toaletarii coroanelor unor arbori, cel mai probabil pentru a fi prevenite unele pericole, insa nu am inteles de ce multi dintre copaci sunt amputati. Cei de la primarie ii spun acestei operatiuni „toaletarea copacilor”. Cetatenii ii spun, insa, „macel”, „masacru”, „vandalizare” sau „bataie de joc”. Dovada sunt si comentariile postate de cititorii Graiul Salajului la articolele despre acest subiect.
În fiecare iarna si inceput de primavara, de vreo trei ani incoace, Zalaul ramane fara cativa copaci sanatosi, fara inca o portie de oxigen, racoare, verdeata. Nu este pentru prima data cand muncitorii de la Citadin reduc copacii din municipiu la niste cioturi jalnice si nici intaia oara cand oamenii se plang ca nu se mai pot bucura de umbra copacilor, din cauza asa-numitelor taieri de corectie.
Pomi fructiferi lasati
fara coroana de catre
„specialistii” de la Citadin
Locuitorii de pe Strada Victor Deleu, din Dumbrava, se plang de faptul ca angajatii primariei le taie copacii din fata blocului unde locuiesc. Ajunsi la fata lo-cului, am constatat cum pomi fructiferi (nuci, visini), plantati de locatari, au fost lasati fara coroana. Oamenii se indoiesc ca acei pomi se vor mai regenera. „Chiar in ziua cand au venit sa toaleteze, eram acasa si am auzit drujba muscand. Din pacate, interventia mea a fost tratata cu totala indiferenta de catre acel ‘mecanic’. L-am intrebat daca are cunostinte de specialitate si mi-a raspuns: ‘eu sunt seful!’. Nu stiu daca la Citadin exista un specialist dendrolog, care sa studieze modul in care fiecare specie se regenereaza si daca se trateaza copacii si pomii la acelasi nivel. Daca dansii taie farastop_coloana sa consulte un specialist dendrolog, ma indoiesc ca pomii isi vor mai reveni. Mare parte dintre specii, prin efectul evapotranspiratiei, se usuca si isi pierd ramurile”, ne explica cu amaraciune Augustin Moldovan, unul dintre locuitorii din zona.
Copac omorat
prin metoda toaletarii
Acesta este un exemplu de copac „toaletat” anul trecut de Citadin. Asa considera specialistii dendrologi din Zalau ca ar trebui toaletat un copac, in vederea regenerarii lui. Numai ca frunzele acestui arbore mort nu vor mai produce niciodata clorofila, nici pasarile nu isi vor mai face vreodata cuib pe crengile lui.
Garda de Mediu intervine
doar in cazul taierilor
de la radacina
Aurica Grec, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, ne-a declarat ieri ca „toaletarea copacilor este o actiune care intra in atributia administratiei publice locale”. „Ei au specialistii lor care decid asupra mo-dului de toaletare. Totusi, daca un copac este taiat de la radacina, atunci va interveni Garda de Mediu”, spune Aurica Grec. Pana la inchiderea editiei de ieri a ziarului nostru, reprezentantii Garzii de Mediu Salaj nu au putut fi contactati.
Macelul din Zalau incalca legea
Legislatia privitoare la spatiile verzi nu prevede nicaieri amputari complete ale crengilor copacilor, ci, dimpotriva, este restrictiva in aceasta privinta. Legea 24/2007 a spatiilor verzi din zonele urbane, la articolul 14, stipuleaza ca „in cazul arborilor ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene”.