Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor continua controalele incepute in 21 ianuarie la nivel national privind utilizarea grasimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe baza de lapte.

rn

În aceasta saptamâna echipele mixte de control fac verificari in judetele Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu-Mare si Bihor – judetele Regiunii N–V.
Controalele se desfasoara în toate municipiile resedinta de judet si urmaresc, în principal, verificarea conformitatii denumirii produselor alimentare ce se comercializeaza, în raport cu înscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare.
Pâna acum au fost verificate 510 unitati comerciale, în Bucuresti si în 30 de judete. Numai saptamana trecuta, 18 – 22 februarie, s-au efectuat controale în 111 unitati – 27 patiserii, 27 laboratoare cofetarie / patiserie, 30 pizzerii, 11 fast food-uri, 16 restaurante / catering. Din cele 111 unitati verificate în saptamâna 18 – 22 februarie, 42 de unitati, reprezentând 38 la suta, utilizau în procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, produsele fiind prezentate consumatorilor ca având în compozitie brânza proaspata, telemea de vaca, cascaval, etc.
De la debutul actiunilor de control s-au aplicat sanctiuni contraventionale în valoare totala de 1.274.800 lei.

rn

Grasimile hidrogenate sunt periculoase
pentru sanatate si un avantaj economic
pentru producatorii de alimente

rn

Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta, potrivit cunoscutei publicatii sfatulmedicului.ro. Aceste grasimi sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, iar producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a alimentelor, chiar daca continutul in lipide este incredibil de periculos, dar si faptul ca isi mentin aspectul proaspat pentru mai mult timp. Prin adaugarea lor, alimentele crocante devin si mai crocante, cele cremoase, si mai cremoase. In plus, costurile sunt mai reduse. Din pacate, sanatatea noastra nu are deloc avantaje dupa urma lor, beneficiile fiind doar pentru conturile producatorilor care exagereaza in adaugarea grasimilor nesaturate in alimente.
Specialistii considera in prezent grasimile hidrogenate ca fiind periculoase pentru sanatate. Ele nu fac parte din categoria lipidelor esentiale si nu au nici un beneficiu cunoscut pentru sanatate, indiferent daca au origine vegetala sau animala. Grasimile trans, nesaturate, cresc mult mai mult decat grasimile saturate riscul de aparitie a unor boli cardiovasculare

rn

Alimente cu faima pentru continutul
de grasimi nesaturate

rn

Grasimile nesaturate abunda in majoritatea alimentelor procesate, ele avand proprietati care le recomanda pentru mentinerea indelungata a aromei, gustului si prospetimii. Prajiturelele, fursecurile, popcornul, produsele de patiserie, margarinele, maionezele, saratelele, gogosile, chipsurile, cartofii prajiti, toate sunt surse de grasimi hidrogenate.

rn