Conform unei recente Ordonante de Urgenta a Guvernului, organele fiscale teritoriale pot acorda amanari de maximum sase luni la plata obligatiilor fiscale, contribuabilii fiind insa obligati sa plateasca dobanzi.
Amanarea la plata se poate solicita de contribuabili, prin cerere, pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii la organul fiscal competent. Cererea va fi insotita de certificatul de atestare fiscala prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amanarii la plata.
In cerere se va indica si perioada pentru care se solicita amanarea la plata, care nu poate fi mai mare de 6 luni si care nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda. In termen 15 zile de la data comunicarii deciziei de amanare la plata, contribuabilii au obligatia constituirii unei garantii sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini in vederea instituirii masurilor asiguratorii. Bunurile oferite in vederea instituirii masurilor asiguratorii vor fi evaluate de un expert indepen-dent. Garantia ce trebuie cons-tituita va reprezenta 20 la suta din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata, daca amanarea se acorda pe o perioada de pana la 3 luni inclusiv, sau 40 la suta daca pasuirea e mai mare de 3 luni.
Amanarile la plata isi pierd valabilitatea in una din urmatoarele situatii: contribuabilii nu-si achita, in cel mult 30 de zile de la scadenta, obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data emiterii deciziei de amanare la plata sau contribuabilii nu-si constituie garantia conform precizarilor de mai sus. Nivelul dobanzii pe perioada amanarii este de 0,05 la suta pentru fiecare zi a perioadei de amanare la plata, incepand cu data emiterii deciziei si pana la data la care se implineste termenul de amanare sau, dupa caz, data la care inceteaza valabilitatea inlesnirii.
Saraci, dar cinstiti
De pasuire din partea Fiscului se pot bucura firmele care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: si-au depus toate declaratiile fiscale, nu au inscrise fapte in cazierul fiscal, nu li s-a stabilit raspunderea privind procedura insolventei. Toate aceste conditii trebuie indeplinite la data depunerii cererii.