Atacurile, reproșurile și înțepăturile au fost pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de vineri, 29 aprilie. Un subiect care a încins atmosfera a fost rectificarea bugetară. Concret, o conductă de apă descoperită întâmplător, în acostamentul unui drum județean, trebuie acum relocată, pe cheltuiala Consiliului Județean. Cine e vinovat, cine a semnat, cine a recepționat, deocamdată nu se știe.
Cine a pus conducta în drum…
Pe larg, povestea este că proiectul privind rectificarea bugetului județului pe anul în curs prevede și suplimentarea sumelor alocate pentru reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 108D: Crişeni (DN1H) -Cehu Silvaniei-(DJ 196), pe motiv că, la abordarea lucrărilor pe sectorul de drum din localitatea Sălățig, antreprenorul a constatat că rețeaua de alimentare de apă este amplasată în carosabil, iar pozarea conductei de apă nu respectă specificațiile din Planul de situație avizat de Compania de Apă Someș SA, existând așadar interferențe între lucrările proiectate pentru drumul județean DJ 108D și rețeaua de apă. Pentru a nu fi afectată/sistată alimentarea cu apă potabilă a populației din localitatea Sălățig, pentru a se evita riscul producerii unor avarii majore la rețeaua de apă în perioada de execuție a lucrărilor la drumul județean și pentru a preveni intervențiile la rețea după finalizarea lucrărilor de drum, s-a luat decizia de relocare a rețelei de apă din partea carosabilă și pozarea acesteia astfel încât să nu afecteze investiția. Totul pe cheltuiala Consiliului Județean. Așadar, s-a propus alocarea sumei de 1.736.730 lei pentru realizarea acestor lucrări.
Primii care au avut obiecții au fost consilierii județeni PSD, prin vocea liderului de grup, Sergiu Panie.
“Am citit cu atenție aceste proiect și văd că va trebui relocată acea rețea de apă care există în momentul de față, rețea care ar fi trebuit să respecte proiectul. Nu știu cine a întocmit-o, primăria sau Compania de Apă Someș, dacă domnul director este aici o să îl rog să ne răspundă. Și nu înțeleg de ce trebuie să asigurăm noi sursa aceasta de finanțare, în vaoare de 1.736.730 lei, totuși e o sumă destul de mare, și care e perspectiva recuperării acestei sume dacă, sub o formă sau alta, se identifică faptul că acel proiect sau acea lucrare nu a fost executată corespunzător”, a vrut să știe consilierul social-democtrat Sergiu Panie.
“Îmi cer scuze, iar o să fac apel la istorie”, i-a replicat Dinu Iancu Sălăjanu, făcând trimitere la faptul că social democratul a fost, ani de zile, vicepreședinte al Consiliului Județean, iar lucrarea cu pricina s-a executat în timp ce la conducerea județului era partidul din care face parte.
A oferit mai multe detalii liberalul Marcel Zaharia, consilier județean, dar și director al Companiei de Apă Someș, Filiala Sălaj.
“Vorbim despre un obiectiv de invesiții care a fost realizat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Valea Sălajului, care avea doi membri, comuna Dobrin și comuna Sălățig. Compania de Apă a preluat în concesiune de la ADI Valea Sălajului acest obiectiv, în perioada 2013-2014, după ce lucrarea a fost recepționată. Țin să precizez că proiectul pe baza căruia s-a executat acest obiectiv de investiții în cele două comune a fost avizat în Consiliul Județean Sălaj, fără avizul Companiei de Apă. Lucrarea de apă și canalizare în cele două comune a fost finalizată și ne-a fost predată în forma în care a fost executată și recepționată. Noi am preluat acel sistem funcțional, chiar dacă acea conductă era în apropierea drumului județean care traversa zona Sălățig spre Cehu. Țin să precizez că, din punctul nostru de vedere, exploatăm rețele care traversează drumuri județene, comunale, naționale, din punct de vedere funcțional nu am avut niciun fel de obiecții referitor la acest aspect. Precizez, acest proiect a fost executat cu avizul Consiliului Județean Sălaj, de căre firmele care au câștigat licitația organizată de ADI Valea Sălajului”, a explicat Marcel Zaharia.
Din spusele acestuia, deducem că astfel de situații e posibil să mai apară, deoarece probleme sunt și în alte zone.
“Nu este singurul sistem cu probleme în județul Sălaj și noi am insista, și profit de această ocazie, în calitate de director al Companiei de Apă Someș, Filiala Sălaj, facem încă o dată apel la adresa primarilor, reprezentanților UAT-urilor din Sălaj, dacă au proiecte de apă și canalizare ar fi foarte bine să ajungă să avizăm și noi acele proiecte. Probabil că nu s-ar fi ajuns la această situație dacă acele proiecte ar fi trecut din timp pe la noi. Desigur, este necesar ca această conductă să fie acum deviată pentru că vine extinderea zonei carosabile a drumului județean, conducta, practic, ar rămâne în carosabil și ar putea crea mari probleme în situația în care ar fi avarii pe tronsoanele respective”, a adăugat directorul Companiei de Apă.
Cu lămuriri suplimentare a venit și vicepreședintele Consiliului Județean, Robert Szilágyi.
“Noi avem un obiectiv de a finaliza DJ 108D până la sfârșitul anului 2023, ca să nu pierdem finanțarea pe care am câștigat-o pe fonduri europene. Din acest punct de vedere, noi ne-am asumat această relocare de utilități, ca să avem siguranțca că putem termina investiția, fără a avea probleme de altă natură. La discuțiile pe care le-am avut cu proiectantul când s-a pregătit proiectul tehnic pe acest sector de drum, având în vedere că planșele și tot ce ni s-a pus la dispoziție arătau că nu există conductă pe tronsonul respectiv în acosamenul drumului, pentru relocare de utilități nu s-au prevăzut decât 80 de mii de lei. Sigur, când am ajuns la execuție, s-a constatat că planșele nu corespund realității și de acolo a început problema. Sigur, nu putem lăsa populația din Sălățig și Cehu fără apă potabilă și, cum spunea și domnul director, nu putem lăsa nici conducta în drum pe mai departe. De aceea am decis să alocăm toți banii necesari pentru a face această relocare”, a spus Robert Szilágyi.
Consilierii social-democrați au ridicat și alte probleme.
“Eu am o întrebare. Dacă în certificatul de urbanism s-a solicitat acordul administratorului drumului, dacă Consiliul Județean a emis acordul, și dacă acordul a fost condiționat, dacă s-a respectat acest acord?”, a vrut să afle Gheorghe Pop.
“Aveți dreptate. În acord am solicitat, așa cum solicităm tuturor UAT-urilor și tuturor celor care lucrează pe drumurile județene, ca drumul să nu fie afectat. Ar trebui să facem o expertiză ca să știm cine a greșit și cum a greșit. Eu nu pot spune acum cine e vinovat. Trebuie să vedem dacă executantul lucrărilor, nici nu știu cine a făcut lucrarea, trebuie să vedem împreună cu ADI Valea Sălajului cine a fost executantul pe tronsonul respectiv, dar noi nu putem opri investiția până facem verificările și vedem exact ce s-a întâmplat. Când se va întocmi expertiza care va spune foarte clar cine și unde a greșit, sigur că vom face demersurile necesae ca să recuperăm banii. Dacă noi oprim investiția un an de zile, pierdem finanțarea europeană”, a răspuns vicepreședintele Consiliului Județean.
“O să vă spun după ședință cine a fost constructorul, că nu vă avantajează”, a intervenit, scurt, Dinu Iancu Sălăjanu, ca răspuns la întrebarea ridicată de Gheorghe Pop.
Ca o mențiune, acordul nu a fost respectat.
“Dacă nu se știe cine a executat, se știe măcar cine a recepționat?”, a întrebat consilierul PSD Valentina Souca.
“Beneficiarul a fost Asociația Valea Sălajului, ea a recepționat lucrarea. Probabil că între invitații care au participat la recepție au fost și reprezentanți ai Consiliului Județean și ai celorlalte instituții care au dreptul să facă parte din comisia de recepție”, a răspuns directorul Companiei de Apă, Marcel Zaharia.
Sergiu Panie a ținut să le transmită colegilor săi să fie atenți ce votează.
“Intervențiile noastre, de fiecare dată, sunt cu scopul de a clarifica și de a propune anumite soluții. Discuția pe fond în această problemă nu a fost cine a făcut, ce s-a întâmplat. Fac un apel, pentru ultima dată, către colegii mei, consilieri județeni. Pentru că noi votăm bugetul de cheltuieli pentru asemenea relocări, sigur că ele vor trebui realizate, nici nu se pune problema, sigur că investiția trebuie finalizată, dar mi-a plăcut răspunsul domnului vicepreședinte. A spus <ne asumăm>. Și eu le spun colegilor să fie foarte conștienți de acest aspect. E vorba despre răspunderea pe care ei o au în plenul Consiliului Județean. Dacă în proiect era menționat că se alimentează această sumă și ea urmează să se recupereze sau, sub o formă sau alta, se va recupera, atunci nu aveam nicio problemă și nicio intervenție pe acest subiect” , a afirmat liderul de grup al consilierilor social-democrați.
Ținând cont de solicitarea făcută de președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, în încheierea discuțiilor pe marginea acestui subiect, putem fi siguri că următoarea întâlnire a consilierilor se anunță cel puțin la fel de interesantă și de tensionată.
“La ședința viitoare, să ne spuneți cine a fost firma care a executat lucarea la Sălățig, cine a fost președintele ADI Valea Sălajului atunci, cine a recepționat lucrarea, cine a fost în comisie. Nu cred că legea nu ne dă voie să divulgăm, sunt date publice. Și să ne prezentați toate avizele emise de Consiliul Județean în perioada 2013-2014”, a fost solicitarea fermă formulată de Dinu Iancu-Sălăjanu, adresată directorului Direcției Investiții și Programe Publice din cadrul instituției pe care o conduce.
Tipic românesc! “ Dorel” și-a spus din nou cuvântul! Vai de ea tara cu asemenea specimene de conducători atât la nivel local cât și central! E România lucrului bine făcut! Ne meritam soarta!