Directia pentru Agricola Salaj anunta care sunt programele multianuale de sustinere a producatorilor agricoli care se vor derula si în anul 2019.
rn
1. Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate în spatii protejate
2. Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita în vederea producerii carnii de porc
3. Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lânii.
4. Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi.
rn
Cererile pentru înscrierea în programele mentionate se depune la sediul D.A.J. Salaj. Proiectele de acte normative se gasesc publicate pe site-ul MADR in dezbatere publica si pe site-ul Directiei pentru Agricultura Salaj.
rn
Peste 400 de agricultori salajeni au primit subventii
de peste un milion de lei prin cele trei programe
rn
Potrivit unei analize pe anul 2018 cu privire la programele de ajutor de minimis, pentru ajutor minimis tomate s-au inscris in program 48 de producatori agricoli si au beneficiat de suventia de 3.000 de euro 41 de producatori care au fost eligibili. Suma totala incasata de acestia a fost de 620.639 de lei
rn
Pentru ajutor de minimis pentru crescatorii de ovine s-au inscris in 2017 in program 928 de crescatori de ovine, din care 287 de crescatori au depus documentatia privind comercializarea lanii. Cantitatea totala de lana pe 2018 este de 532.856 kg, iar valoarea totala incasata a fost de 532.859 lei, suventia fiind de 1 lei per kilogram.
In ce priveste sustinerea raselor Bazna si Mangalita, s-au inscris in program 12 furnizori si un procesator. Beneficiari crescatori suine – 173 inscrisi in program din care 83 eligibili. Au fost livrati un numar de 124 de purcei pentru 14 crescatori din rasa Mangalita. Au beneficiat de minimis sapte furnizori, cu o valoare totala de 26.500 lei.
rn
Marile beneficii ale programelor subventionate
rn
Directorul Directiei pentru Agricultura Salaj, ing. Valentin Duca ne explica cat de benefice sunt aceste ajutoare.
Programul pentru tomate asigura rosii din productia autohtona in perioadele critice, respectiv 1 ianuarie – 15 mai si 1 noiembrie – 30 decembrie, perioade cand Romania importa cantitati foarte mari din afara. Asigura locuri de munca; da posibilitatea cultivatorilor de tomate sa obtina venituri si sa investeasca in spatiile protejate; atrage tineretului plecat sa munceasca in afara granitelor sa revina acasa.
Subventia pentru ovine da posibilitatea crescatorilor sa-si valorifice lana si sa nu mai fie aruncata pe camp; se acopera o parte din cheltuielile cu tunsul; pret de valorificare mai bun;
Privitor la programul pentru porci, se acopera consumul de carne din aceste doua rase de suine, Bazna si Mangalita; mentinerea acestor doua rase care erau pe cale de disparitie; calitatea carnii este apreciata de catre consumatori.