Continuă maratonul investițiilor în comuna Vârșolț

vt7

 

Primăria Comunei Vârșolț este condusă cu mână de fier de unul dintre cei mai buni primari pe care îi are Sălajul, Breda Lajos, aflat la mandatul cu numărul opt, care a început de curând, în forță. Așa cum și-a obișnuit comunitatea care l-a învestit cu încredere de atâția ani, bunul mers al lucrurilor continuă pe făgașul normal al progresului și al dezvoltării neîntrerupte pentru comuna Vârșolț. La efort sunt parte implicată atât viceprimarul comunei, Deneș Andrei, cât și consilierii și toți angajații Primăriei. Dar bineînțeles că nimic din ceea ce se dorește a fi implementat pentru binele comun nu s-ar putea realiza fără cel mai important segment al echipei, și anume cetățenii comunei Vârșolț. Astfel că, într-o bună conlucrare, administrația locală și comunitatea multietnică a Vârșolțului continuă munca și ordinea, pe drumul modernizării pe toate planurile.

Blocul ANL – investiție majoră, pentru familii

,,S-au aprobat 32 de dosare, din câte s-au depus, și în cursul acestei luni vom începe repartizarea locuințelor, după un sistem cu niște punctaje specifice, care trebuie îndeplinite. Avem un număr de 8 apartamente cu 1 cameră, 16 apartamente cu 2 camere și 8 apartamente cu 3 camere. Inclusiv apartamentele cu o cameră sunt spațioase, au bucătărie separat, baie, plus o cameră mare. Deci, în raport cu punctajele, comisia o să aleagă în ordinea care se cuvine dosarele. Doritorii sunt din Vârșolț, dar mai sunt câțiva și din alte localități, dar care își desfășoară activitatea în Vârșolț. La inaugurarea acestui imobil, va veni domnul ministru al Dezvoltării, Attila Cseke. Nu știu exact data evenimentului, pentru că până atunci aș vrea să repartizez, să fie prezenți locatarii, să amenajez pe parcursul unei săptămâni parcarea, să aduc piatră, să aibă oamenii unde să își parcheze mașinile. Asta mai avem de făcut, deoarece am luat o pauză de la lucrări din cauza condițiilor meteorologice. Parcarea o facem din bugetul local. Pe lângă asta, tot din banii proprii am realizat pentru blocul ANL curent, apă, canalizare, camera centralei, amenajarea zonei. Din sumele pe care le-am cheltuit, o să se întoarcă o parte la noi, din chirii – dau un exemplu, dar nu știu sută la sută procentajul: 15 la sută intră la noi, iar 85 la sută din chirii, la Ministerul Dezvoltării. O altă noutate cu ANL-ul este aceea că, după niște ani de zile, se poate vinde, dar eu nu sfătuiesc oamenii să facă acest lucru. Să se bucure de casele lor, să aibă răbdare, să se amortizeze investiția și să își plătească chiriile, pentru că atunci vor fi mult mai ieftine apartamentele, când și dacă vor vrea să cumpere. Să mă credeți pe cuvânt că tinerii, mai ales, se bucură, pentru că sunt mulți care nu-și permit să facă o casă, nu au posibilitatea dar, cu apartamentele astea, e mană cerească. Acum, primul lucru pe care ei îl au de făcut, este să înființeze o asociație de locatari, ca la oraș, să angajeze un fochist, să cumpere peleți, pentru a avea căldură, că în rest este tot, și să își facă contractele pentru utilități, care costă foarte puțin, undeva între 70 – 80 de lei/ contract. Am rezolvat tot, nu trebuie să meargă ei, doar să își achite partea din contract.” , a detaliat primarul Breda Lajos.

Pod finalizat peste râul Crasna

,, Am reușit să terminăm un important pod peste râul Crasna. Acesta, deși s-a dat în folosință deja, cred că îl vom inaugura deodată cu ANL-ul, să mergem la fața locului. Au durat lucrările vreo doi ani de zile pentru că s-a modificat proiectul, a fost o neînțelegere cu avizele din cauza barajului și a terenului, s-au cheltuit și ceva bani în plus, dar să vă gândiți dumneavoastră că în acest pod au intrat 46 de cifaroane de beton. Vom primi, de asemenea, finanțare pentru un alt pod aici la Moară, pentru că dacă vin mașinile care vor sa ruleze către Recea, nu o să intre pe drumul național, și evităm aglomerarea traficului. Căruțe…nu avem în Vârșolț, decât două bucăți. Dar avem multe tractoare cu motosăpătoare, buldozere, care vor circula pe această rută, spre câmp” , a specificat edilul.

Modernizare la Recea și la Vârșolț-apă și canalizare pentru fiecare număr de casă

,,Se lucrează actualmente la canalizare în localitățile Recea Mare și Recea Mică. Peste aproximativ două luni, se dă rețeaua în folosință. Sunt racordați oamenii, iar reziduurile menajere intră la stația de epurare Vârșolț. Se mai lucrează și la stație, pentru că trebuie să se extindă și să mai monteze niște pompe. După ce se termină lucrarea la canalizare, am un proiect pentru modernizare străzi. Asta înseamnă că se toarnă asfalt la Recea, se construiesc podețe, șanțurile vor fi betonate, dar să terminăm cu canalizarea odată, pentru că până atunci nu mă pot apuca de celelalte lucrări. În Vârșolț avem apă-canal, deja se lucrează intens la șanțuri, avem muncitori în teren, avem locuri acoperite și descoperite amenajate, pentru a nu îngusta drumul. După ce se termină lucrările acestea, vine din nou turnat un strat de asfalt, pentru că vrem să fie totul pus la punct. Prima dată vom moderniza străzile principale, apoi restul străzilor secundare”, spune liderul comunității, despre acest segment al investițiilor.

Învățământul – la rang de cinste, în comuna Vârșolț

Sunt în derulare lucrări la Școala Gimnazială nr.1, Grădinița și Școala Gimnazială nr.2 sunt finalizate, copiii se simt bine și primesc masă caldă în fiecare zi. Peste o lună se va termina lucrarea, condițiile sunt bune, totul înaintează conform graficului. S-a schimbat pardoseala, s-a eficientizat clădirea energetic, prin finanțare din PNRR.

De asemenea, directoarea Școlii nr.1, doamna Szoke Edith , a ținut să exprime câteva gânduri de apreciere, legate de condițiile bune în care se desfășoară actul de predare-învățare în instituțiile de învățământ din comuna Vârșolț.

,,Suntem foarte mândri de acest proiect pentru că acum toate clădirile Școlii Gimnaziale nr.1 sunt puse la punct. Prin proiecte europene, prin fonduri, atât grădinița, cât și Școala primară și Gimnazială sunt modernizate. Așteptăm cu nerăbdare finalizarea lucrărilor, să putem desfășura activități moderne din punct de vedere pedagogic, interactive, benefice copiilor. Dotările sunt de ultimă generație, le folosim cele pe care deja le-am montat, tablele inteligente și celelalte dispozitive. Putem astfel desfășura niște activități deosebite, conforme și pentru copii, care prezintă mult mai mult interes. Am depășit pragul acelor activități monotone, învechite, clasice. Chiar am observat personal faptul că, de când sunt aceste table, elevii sunt mult mai atenți, mai captivați de lecții. Le place să vină la școală, iar la capitolul prezență, avem cu ce ne lăuda, în speță cu un procent de 95 la sută din elevi. Suntem 170 de elevi și copii preșcolari, iar pentru a preveni și a stopa abandonul școlar este bine că s-a implementat programul cu masa caldă pentru că are efect, și asta ne bucură”, a precizat doamna director.

Alte investiții de anvergură

S-a dotat Căminul Cultural cu scaune și stații de amplificare, prin fonduri europene în valoare de 86.000 de euro. Acestea sunt mai mult decât folositoare, atunci când comunitatea are de serbat câte un eveniment. În viitorul apropiat, se extinde rețeaua de canalizare în cartierul locuit de etnicii romi ai comunei Vârșolț. Dotarea Școlii, cu table și cu mobilier nou, urmată pe viitor de un proiect care include extinderea rețelei de apă și canalizare, pentru sala de nunți de la periferia localității Vârșolț și încă o extindere către ultimul număr de casă aflată pe direcția Pericei, sunt alte investiții necesare.

Apoi, edilul mai intenționează ca pe suprafețele intravilane pe care este posibil să se construiască să realizeze extindere de utilități și acolo.

,,Vom mai reabilita două clădiri la Recea: fosta Grădiniță și fosta magazie a CAP-ului. Acolo intenționăm să deschidem o cantină pentru vârstnicii noștri iar dincolo, un club pentru tineri. Mai avem în intenție o extindere la pivnițele cu vin, ori prin intermediul vreunui proiect, de va fi posibil, ori din venituri proprii, mă refer la curent electric, pentru că asfalt până acolo avem deja. Sunt niște locuri unde se fac adunări, botezuri, avem 350 de pivnițe. Un lucru foarte important este acela că, acum 8 ani, am fost la Ministerul Dezvoltării, am prezentat două proiecte mari, barajul cu pescuitul și pivnițele cu vin și, din 25 de puncte, am luat 24, și am obținut titlul de Centru Turistic de Importanță Majoră. Din venituri proprii, vrem să mai montăm niște corpuri de iluminat între Vârșolț și Recea. Mai avem două-trei podețe de schimbat, pe care le va rezolva tot Primăria, mai inițiem un proiect pentru Centrul turistic, să asfaltăm sau să pietruit în fața pivnițelor cu vin, și să nu uităm să menționăm faptul că ISU a apreciat de curând, în urma controalelor periodice efectuate, că Vârșolțul este cea mai dotată comună din Sălaj din punct de vedere al Dotării Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Suntem singurii care am câștigat 15.000 de euro fonduri, pentru acest lucru” , a precizat primarul Breda Lajos.

Valoarea totală a investițiilor din comuna Vârșolț: Bloc ANL – 1.400.000 lei; Modernizare Străzi în localitatea Vârșolț- 15.000.000 lei; Canalizare Recea – Recea Mică – 17.100.000 lei; Reabilitare Școala Gimnazială- 2.500.000 lei; Gaz – 9.100.000 lei ( pentru prima fază a proiectului); Apa la Recea Mică și Verveghiu – 2. 500.000 lei; Extindere canalizare- 1.000.000 lei; Infrastructura Tic – 1.600.000 lei; Dotare Școală – 586.000 lei; Dotare Isu – 86.000 lei; Dotare Cămin Cultural – 87.000 lei; Grădinița- 1.400.000 lei; Școala Gimnazială nr.2 – 1.500.000 lei.

La nivelul comunei Vârșolț, se derulează în prezent un număr important de proiecte de investiții: prin Programul Anghel Saligny – 4 proiecte, prin PNRR – 3 proiecte, alte câteva prin POR și AFIR.

,,Toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără sprijinul viceprimarului Deneș Andrei, al consilierilor mei, al angajaților din Primărie și fără ajutorul continuu al cetățenilor comunei Vârșolț. Legat de sărbătorile Învierii Domnului, care se apropie, vreau să urez prin intermediul dumneavoastră tuturor locuitorilor comunei Vârșolț <Sărbători fericite și Hristos a Înviat!> Le doresc să fie buni, în continuare. Eu le promit solemn că o să mă achit de sarcinile de primar cu brio, așa cum i-am obișnuit și vreau să le spun că sunt onorat pentru că mă aflu în serviciul lor, la Primărie. Ușa este deschisă tuturor spre comunicare și o bună rezolvare a problemelor, spre găsirea de soluții.Vârsolțul continuă înainte, pe drumul spre îmbunătățirea condițiilor de viață, spre modernizare și spre succes pe toate planurile”, a concluzionat primarul Breda Lajos.

1 thought on “Continuă maratonul investițiilor în comuna Vârșolț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *