În contextul epidemiologic generat de răspândirea coronavirusului, la nivel național continuă aplicarea măsurilor de protecţie socială a angajaţilor, anunță ANOFM. Astfel, se reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic, precum și acordarea unor zile libere plătite părinţilor. De asemenea, continuă aplicarea măsurii cunoscută sub numele “Kurzarbeit”.
ANOFM va acorda sprijin financiar sub formă de șomaj tehnic, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică actuală. Măsura se va aplica până la data de 31 decembrie 2021.
Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.
Această indemnizație este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, și nu se datorează contribuție asiguratorie de muncă pentru acest sprijin financiar.
De asemenea, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV, părinții vor beneficia de zile libere plătite, adică de plata unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată, în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică. Măsura se aplică până la sfârșitul anului școlar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele.
Beneficiază de această măsură părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor.
Totodată, în conformitate cu prevederile Legii nr.58/2021, care oferă posibilitatea ca agenții economici să reducă cu 80% timpul de muncă lunar al angajaților pe perioada stării de urgență, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia, ANOFM continuă acordarea indemnizației de 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru, măsură cunoscută și sub numele de “Kurzarbeit”.