Conducerea filialei Sălaj a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor autorizaţi din Romania (CECCAR) şi-a manifestat ieri, intr-o conferinţă de presă, nemulţumirea faţă de amenda de peste patru milioane de lei (reprezentand 9,2 la sută din incasările pe anul 2009) acordată luna trecută de Consiliul Concurenţei.
Tamba Alexandru, preşedintele CECCAR Sălaj, a declarat că nu este vorba de tarife prestabilite sau impuse, ci de tarife orientative care să-i ajute pe contabili in negocierile cu agenţii economici.
In anul 2001 s-a stabilit la nivelul CECCAR un interval al onorariilor percepute agenţilor economici pentru serviciile contabile, ceea ce, in opinia reprezentanţilor Consiliului Concurenţei, este o practică neloială. In 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate in euro. Pentru a fi aplicate de toţi membrii săi, in 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea in Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor, moment in care Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă. Tamba spune că tarifele din Regulament sunt pur orientative şi nu-i obligă in nici un fel pe contabili să le practice.
Ludovica Breban, director executiv CECCAR filiala Sălaj, apreciază decizia de sancţionare a organizaţiei drept un abuz asupra contabililor, membri CECCAR, in condiţiile in care aceştia deservesc interesul public şi promovează educaţia continuă, calitatea serviciilor şi etica profesională.
Tamba a mai adăugat că profesia de contabil ar trebuie să fie mai bine reglementată şi mai bine definită, la fel ca restul profesiilor liberale, precum avocaţii notarii etc.