Consumul de carne rosie sporeste rata mortalitatii, iar consumul de carne alba pare sa o micsoreze, potrivit unui studiu publicat in revista Archives of Internal Medicine. Studiul a fost efectuat pe un esantion de peste 500.000 de persoane, timp de doi ani. Voluntarii, femei si barbati, aveau varste cuprinse intre 50 si 71 de ani la inceputul studiului, in anul 1995. La momentul respectiv, ei au completat un chestionar in care si-au precizat preferintele fata de carnea rosie sau cea alba.
Participantii la studiu au fost monitorizati, timp de zece ani, prin intermediul statisticilor oficiale furnizate de autoritatile abilitate. In acest interval de timp, 47.976 de barbati si 23.276 de femei au decedat. O cincime din barbatii si femeile care au consumat cantitati mai mari de carne rosie (o cantitate medie de 62,5 grame la mia de calorii absorbite pe zi) prezentau un risc mult mai mare de deces, comparativ cu voluntarii care au consumat cantitati mai mici (9,8 grame la mia de calorii pe zi). Cercetatorii au constatat aceeasi tendinta si in cazul persoanelor care au consumat cantitati mari de carne procesata (22,6 grame la mia de calorii pe zi), comparativ cu persoanele care au consumat cantitati mai mici (1,6 grame la mia de calorii).
In urma analizei statisticilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca 11% din totalul deceselor inregistrate in randul barbatilor si 16% din totalul deceselor din randul femeilor participante la studiu ar fi putut fi evitate printr-o reducere a consumului de carne rosie si de carne procesata, pentru a se obtine o scadere a cantitatii consumate cu 20%. In schimb, o comparatie facuta intre cei 20% de voluntari care au consumat cele mai mari cantitati de carne alba si cei 20% dintre voluntari care au consumat cele mai mici cantitati de carne alba a relevat faptul ca primul grup de voluntari prezenta o rata a mortalitatii mult mai mica. In cadrul grupului de voluntari care au consumat mai putina carne rosie si procesata, riscul de deces din cauza maladiilor cardiovasculare era mai mic cu 11% la barbati si cu 21% la femei, comparativ cu acelasi risc inregistrat de grupul voluntarilor cu cel mai mare consum de carne rosie si procesata, au declarat autorii acestui studiu, cercetatorii americani de la National Cancer Institute.
Exista mai multe explicatii care fac legatura intre consumul de carne rosie si cresterea ratei mortalitatii. Una dintre explicatii face trimitere la compusii cancerigeni care se formeaza atunci cand carnea este gatita la temperaturi ridicate, in timp ce o alta face referire la cantitatile mari de grasimi saturate din carnea rosie, care cauzeaza cancer colorectal si maladii cardiovasculare.