In tara cu 18.000 de biserici si 4.000 de scoli

Salajul are cele mai multe biserici pe cap e locuitor

Salajul se distinge in tara prin faptul ca este judetul cu cele mai multe lacase de cult pe cap de locuitor. Avem o biserica la fiecare 474 de persoane, potrivit incomemagazine.com. Pentru a sublinia diferenta, este de remarcat ca judetul Tulcea are cele mai putine lacase de cult: 73. Cu toate acestea, pe cap de locuitor cele mai putine sunt in Ilfov/Mun. Bucuresti, unde exista o biserica la 3.875 locuitori. Clujul este in schimb judetul cu cele mai multe biserici, numarand 833 de asezaminte.

Mai este de subliniat ca in Romania exista 18.000 de biserici si doar 4.000 de scoli, ceea ce inseamna ca avem de 4,5 ori mai multe lacase de cult decat unitati de invatamant.

Partea buna a lucrurilor pentru Salaj este ca tot judetul nostru este cel care are si cele mai multe scoli pe cap de locuitor. Avem o unitate de invatamant la fiecare 1.928 de locuitori, fata de Bucuresti si Ilfov (considerate impreuna), unde exista o scoala la peste 5.800 de locuitori. (A.I.)

 

Tu cu cine faci banking?

Salajul are nu mai putin de 58 de unitati bancare, ceea ce inseamna una la fiecare 3.800 de locuitori. Daca luam in considerare ca 27 dintre ele sunt in Zalau, inseamna ca banii judetului se invart in municipiu. In Simleu Silvaniei sunt cinci unitati bancare, in Jibou tot cionci, iar in Cehu Silvaniei doar patru. „Risipite” prin mediul rural sunt alte 17 unitati bancare.

CEC Bank conduce la capitolul acoperire in randul celor 16 banci reprezentate in Salaj, avand 17 unitati pe teritoriul judetului. (A.I.)

 

Medicina concentrata in mediul urban

Serviciile medicale in judetul Salaj nu sunt echilibrat distribuite intre mediul rural si cel urban. Mediul rural, cu o populatie de 136.125 de persoane, este deficitar la acest capitol, fata de cei 88.259 de oraseni din Salaj,

La nivelul judetului, sunt 118 cabinete de medicina generala, in care isi ofera serviciile 120 de medici de familie, potrivit datelor prezentate de Directia de Sanatate Publica Salaj. Acestea sunt repartizate astfel incat in fiecare comuna sa existe cel putin un medic de familie. Cinci comune nu au inca medic si locuitorii trebuie sa parcurga drumul pana in comuna vecina pentru consultatii. La fel de multe sunt si cabinetele stomatologice, in numar de 117, insa doar 45 de medici specialisti in medicina dentara au ales sa-si deschida un cabinet in mediul rural.

Farmacistii sunt constienti ca cei mai multi bolnavi provin din mediul rural, motiv pentru care in ultimi ani a crescut ponderea farmaciilor la nivel de comune. În prezent functioneaza 64 de farmacii, din care 36 in mediul urban si 28 in mediul rural, si sunt deschise inca 22 de puncte de lucru. (M. Pestean)

 

Cinci paturi de spital la 1.000 de locuitori

În judetul nostru functioneaza in prezent cinci spitale. Este vorba despre Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, Spitalul Orasenesc „Dr. Ioan Puscas” din Simleu Silvaniei, Spitalul Orasenesc Jibou, Spitalul de boli cronice Crasna, Spitalul privat Salvosan Ciobanca Zalau si Centrul de tratament si recuperarea al Fundatiei „Acasa” din Zalau. Acestea au in total 1.271 de paturi, ceea ce inseamna o rata de 5,38 paturi la o mie de locuitori.

Pentru consultatii medicale de specialitate, salajenii se pot adresa la 91 de cabinete medicale de specialitate, publice si private. În functie de zona, fiecare medic consulta intre 460 si 3.500 de pacienti pe an, cei mai solicitati fiind specialistii din Zalau.

Aproape fiecare medic specialist are un cabinet medical de specialitate privat.Din totalul de 91, 87 isi au sediul in orase si doar patru in mediul rural.

 

Noi comasari si inchideri de scoli

Inspectoratul Scolar Judetean a inceput sa lucreze la planul de scolarizare pe anul 2014-2015 si se prevad comasari si inchideri de scoli si in acest an. Marcel Lucaciu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Salaj, declara ca inca nu se stie cu exactitate cate scoli vor fi comasate, neavand cifre estimative. Cinci unitati de invatamant din judetul Salaj au fost desfiintate in mediul rural anul trecut. Este vorba de scolile primare din Fetindia, Stina si Cehei, dar si gradinitele cu program normal din Bulgari si Cehei. Motivul care sta la baza desfiintarii unitatilor de invatamant este scaderea numarului de scolari si prescolari. (A. Sav)

 

Numarul elevilor a scazut cu 10 la suta in cinci ani

In Salaj, anul scolar 2007-2008 a avut un efectiv de 43.554 de elevi. In prezent, in judet mai sunt 39.500 de elevi si se asteapta o noua scadere pentru anul scolar urmator. Judetul Salaj are in prezent de 442 de unitati de invatamant, din care 220 de gradinite,106 scoli primare, 90 scoli gimnaziale, patru colegii,19 licee, o scoala postliceala si doua scoli pentru invatamantul special. Salajul are aproximativ 3.200 de cadre didactice .

 

Consumam mancare de slaba calitate si bautura ieftina

In Salaj exista 1.200 de magazine cu profil alimentar, dintre care 400, adica o treime sunt in Zalau. Asta inseamna ca in judet avem un magazin la 200 de persoane, iar in Zalau avem un magazin la 130 de persoane. Pe locul al doilea ca numar de magazine se situeaza Simleu Silvaniei, care din punct de vedere economic a crescut semnificativ in ultimii ani, urmat de catre Jibou si Cehu-Silvaniei, potrivit studiilor facute recent de o companie de profil.

Salajenii, atat cei din mediul rural, cat si orasenii consuma obligatoriu bere, din moment ce aceasta este prezenta in toate unitatile alimentare existente in judet. Din randul alimentelor, pateul este nelipsit in 99 la suta dintre magazinele alimentare din judetul Salaj, indiferent daca este vorba despre orase mari sau cel mai indepartat satuc. Racoritoarele gen Coca-Cola sunt nelipsite din 80 la suta din magazinele alimentare din Salaj. Racoritoarele ieftine si de slaba calitate sunt preferate mai ales in mediul rural, fiind prezente in suta la suta din ma-gazinele alimentare de la tara.

   Pe langa produsele amintite mai sus, vodca este si ea un produs consumat pe scara larga, fiind prezenta in orice magazin cu profil alimentar sau din categoria restaurante si baruri. Este consumata chiar in mai mare masura decat palinca, vodca fiind bautura spirtoasa cea mai ieftina de pe piata. Se regaseste in toate magazinele din judet, chiar daca in mediul rural predomina produsul de categorie inferi-oara, ambalat la PET. Dar si vodca de calitate este prezenta in aproximativ 80 la suta in magazinele cu profil alimentar.

 

 

Pestele si produsele bio sunt rare

Desi este un aliment sanatos si recomandat de catre medici in alimentatia         zilnica, pestele ocupa un loc relativ mic pe masa ardeleanului. Pestele se gaseste in doar 30 la suta din magazinele alimentare din judet.

Produsele bio, de asemenea, au o pondere scazuta pe raftu-rile magazinelor salajene. Se gasesc numai in 10 la suta dintre acestea. Pot fi mai degraba cumparate din pietele agroalimentare, dar nici aici nu avem garantia ca sunt suta la suta bio.

 

Multe chipsuri si paine mai putina

Chipsurile de toate catego-riile si ciocolata de slaba calitate sunt cele mai bine vandute produse pe piata. Nu exista magazin alimentar sa nu le aiba la vanzare. Sunt produse sarace in substante nutritive, insa bogate in calorii.

Desi se preconizeaza o crestere economica la nivel national de aproximativ 2,5 la suta, aflam ca in Salaj a scazut considerabil consumul de paine in ultima jumatate de an, cu aproximativ 20 la suta. Nu stim daca acest lucru s-a intamplat datorita saraciei, sau salajenii au inceput sa se gandeasca mai mult la sanatate si la o dieta echilibrata. (Maria S.)