Sâmbata, 8 decembrie, începând cu orele 10.00, la scoala Gimnaziala din Valcau de Jos, 19 cadre medicale, studenti si profesori de la Facultatea de Medicina din Cluj Napoca vor face consultatii gratuite.
Cancerul de sân este o boala grava, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România si din întreaga lume. Cu toate ca este o afectiune care se poate vindeca daca este depistata în faza incipienta, cancerul mamar ucide anual peste 9.000 de românce.
Tocmai din acest motiv, specialistii trag un semnal de alarma si le îndeamna pe femei sa îsi faca lunar o autoexaminare a sânilor si, cel putin o data pe an, sa mearga la control la medicul specialist.
rn
Pasi esentiali în depistarea precoce a cancerului la sân
rn
În fiecare luna trebuie sa-ti palpezi singura sânii, de preferat la o saptamâna dupa aparitia menstruatiei. Trebuie sa fii atenta la orice fel de modificare aparuta în forma sau în dimensiunea sânilor: un nodul, schimbari ale aspectului pielii (încretitura, gropita, roseata, aspect de „coaja de portocala”), secretii sau modificari la nivelul mamelonului. Specialistii sustin ca 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite de femei în timpul alaptarii;
Daca observi vreuna dintre modificarile de mai sus, trebuie sa mergi imediat la medicul de familie;
Ecografia sau mamografia (dupa vârsta de 40 de ani) sunt extrem de importante. Chiar daca nu ai descoperit nicio problema este foarte important sa mergi la medicul ginecolog sau la medicul de familie o data la trei ani daca ai pâna în 40 de ani si în fiecare an daca ai peste 40 de ani.