Posibilitatea de a construi fără autorizație locuințe unifamiliale, grupuri sanitare, bucătării etc. a produs mult entuziasm printre români.
Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Notificarea prealabilă a primăriei, care ține loc de autorizație, trebuie să fie însoțită de un proiect tehnic de execuție cu conținut simplificat. Ce înseamnă acest lucru?
Tot proiect realizat de arhitecți, de care ai nevoie pentru orice construcție, cât de banală ar fi ea. Ce înseamnă conținut simplificat? Nici arhitecții nu știu. O schimbare prin noul Cod de amenajare a teritoriului, urbanismului și construcțiilor tot s-a făcut. În sensul că nu mai ai nevoie de autorizație de construcție pentru gardul pe care îl înlocuiești și pentru orice altă lucrare măruntă la casă. Autorizația a fost înlocuită cu o notificare prealabilă a primăriei din localitatea de domiciliu. Notificarea prealabilă trebuie însoțită însă de un proiect tehnic de execuție cu conținut simplificat. Arhitecții nu știu însă ce înseamnă conținut simplificat la un proiect tehnic de execuție. În Codul de amenajare a teritoriului se vorbește despre proiecte tehnice realizate de colective de arhitecţi, ingineri constructori şi ingineri de instalaţii, precum şi de alte tipuri de ingineri în raport cu specificul proiectelor.
Formularea, din care nu se înțelege mai nimic, poate fi interpretată în sensul în care primăriile ar achiziționa, cotra-cost, bineînțeles, proiecte-tip pentru diferite lucrări de construcții, indiferent că se cheamă locuință unifamilială, grup sanitar, garduri, bucătărie de vară șamd. Astfel, pe baza notificării prealabile a primăriei și a unui proiect tehnic se pot construi garaje, terase acoperite, pergole, bucătarii de vară, chioşcuri, piscină, grup sanitar şi altele asemenea, care nu depăşesc 50 mp, precum și lucrări de amenajare mansardă în poduri existente, inclusiv asigurarea circulaţiilor verticale în locuinţe unifamiliale, fără modificări aduse asupra volumetriei de ansamblu a clădirii, numai dacă nu sunt necesare măsuri de consolidare a clădirii.
Case standard Totodată, românii își vor putea construi o singură locuinţă unifamilială cu acces şi lot propriu, parter, fără subsol, cu o suprafaţă construită maximă de 150 mp, în mediu rural, cu respectarea regulamentului de urbanism aplicabil numai în baza unor proiecte tip puse la dispoziţie de autorităţile publice centrale sau judeţene, achiziţionate pe baza unor concursuri de soluţii, cu respectarea specificului local. Practic, în acest caz, primăriile trebuie să plătească proiectul tehnic și să-l pună la dispoziție, gratuit, celui care vrea să-și construiască, astfel că toate casele noi vor avea același model.
Tot cu proiect tehnic în formă simplificată și notificare prealabilă se vor putea face lucrări de genul construirea de împrejmuiri noi prin desfiinţarea celor existente numai în conformitate cu reglementările urbanistice aplicabile, renovarea şi extinderea bucătăriei, renovarea şi extinderea băii și închiderea în mod unitar a logiilor şi balcoanelor în apartamente locuinţe colective, precum și extinderi sau schimbări de destinaţie ale unor încăperi aparţinând clădirilor existente în vederea amenajării de grupuri sanitare sau camere tehnice cu suprafeţe de maximum 25 mp.
Legislație cu repetiție
În Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare din 19.12.2001, apar aceleași proiecte cu conținut simplificat pentru anumite lucrări. Printre acestea se regăsesc locuinţe individuale în mediul rural, anexe gospodăreşti ale locuinţelor: împrejmuiri şi bucătării de vară, grajduri pentru animale mari; hambare, fânare, pătule; magazii, şoproane, garaje; spaţii pentru activităţi meşteşugăreşti, WC-uri uscate sau tanc vidanjabil, fose vidanjabile și rezervoare de combustibil lichid şi gazos.
sursa informatiei: national.ro
As vrea sa stiu daca mai trebuie semnatura vecinului pt o casa veche pe mejdie. Pt mansardare. Odata ce scrie clar cat ai voie sa construiesti in C U mai este si semnatura de la vecin care nu vrea sau nu are chef sasi dea semnatura te poate si santaja. Asa ca mergi in instanta cativa ani ca sa ai suplinirea semnaturi. Timp si bani irositi.
Unul care a vrut să-și dea importanta, cea visat noaptea sa dus a doua zi in parlament si a debitat numai inepții. Pai la ceti mai trebuie notificarea primariei cu proiectul în mina , mai bine urmezi calea veche si nu te doare capul. Se vede treaba ca am votat numai analfabeți. Ne meritam soarta.