Consiliul National al Elevilor considera ca instalarea in salile de clasa a unor sisteme de supraveghere video-audio nu rezolva problemele reale din cadrul orelor de curs si sfideaza modul natural de administrare a clasei, putand afecta modul in care se desfasoara actul de predare-invatare si creand o stare de lipsa de confort in randul elevilor si cadrelor didactice, anunța news.ro.
"Consiliul National al Elevilor se opune introducerii sistemelor de supraveghere in salile de clasa fara acordul parintilor sau, in functie de caz, al elevilor majori. In ultimii ani, au devenit din ce in ce mai des intalnite cazurile in care conducerile unitatilor de invatamant preuniversitar au decis ca este necesara supravegherea video si/sau audio a orelor de curs, fara a tine cont de faptul ca introducerea acestor instrumente de control nu rezolva, cu adevarat, cauzele problemelor dintre elevi sau dintre elevi si cadrele didactice, si fara a realiza ca o astfel de monitorizare a procesului didactic nu releva calitatea relatiei stabilite intre actorii educationali", transmite Consiliul National al Elevilor.
In prima instanta, o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului, emisa in data de 28 noiembrie 2017, stabileste ca supravegherea video a salilor de curs incalca dreptul la viata privata si la protectia datelor cu caracter personal, ceea ce pune la indoiala legalitatea masurii in cauza.
"In plus, introducerea acestor mecanisme de supraveghere sfideaza modul natural de administrare a clasei si poate afecta modul in care se desfasoara actul de predare-invatare, creand o stare de lipsa de confort in randul elevilor si cadrelor didactice deopotriva. Desi intelegem rationamentul din spatele implementarii masurii: cresterea sigurantei in sala de clasa si eliminarea comportamentelor ce denota agresivitate, consideram ca solutia reala este cultivarea timpurie a unor valori precum toleranta, solidaritatea, acceptarea, spiritul de echipa, depunerea unor eforturi reale in scopul transformarii mediului scolar intr-unul incluziv, dezvoltarea unor metode de prevenire a violentei fizice si verbale, precum consilierea psihopedagogica si efectuarea orelor de dirigentie", afirma elevii.
"Suntem de parere ca trebuie sa renuntam la toate aceste practici care nu fac posibil un act educational centrat pe nevoile beneficiarului primar al educatiei – elevul. Cu camere de supraveghere si elevi care sa se simta oricum, numai in largul lor nu, nu vom putea nici macar sa speram la un act educational bazat pe incredere si colaborare elev-profesor. Camerele de supraveghere trebuie sa fie instalate in clase doar ca urmare a unei consultari prealabile cu colectivul clasei, in caz contrar, sa nu ne mai mire faptul ca elevii, parintii si profesori sunt mai degraba dezbinati decat uniti pentru o educatie incluziva de calitate", a declarat Antonia Pup, presedintele Consiliului National al Elevilor.