Consiliul Local inseamna pentru Zalau cativa actori si o majoritate de figuranti

imagine-articol0_52645

 

 

 

Nu sunt mari diferente intre consilierii din Consiliul Local Zalau mandatul 2012 – 2016 si cei din mandatul 2016 – 2020. Am luat spre comparatie si analiza primele doua sedinte din cele doua legislaturi. Acelasi rezultat. Un sfert dintre consilieri participa la dezbateri si nu voteaza neaparat precum zice liderul de grup al partidului, iar trei sferturi dintre ei sunt redusi la tacere si voteaza disciplinat. 

La fiecare sedinta, din 21 de consilieri i-au cuvantul intre cinci si sapte consilieri locali, care dezbat proiectele de hotarari. In rest, alesii zalauani se limiteaza la a ridica mana ca sunt de acord cu ce zice liderul de partid, chiar daca, fapt dovedit, nici nu stiu despre ce e vorba. Desigur, daca iI intreaba cineva se burzuluiesc si spun ca „proiectul a fost dezbatut in comisii”. Dar in comisiile de specialitate sunt impartiti pe domenii. Adica, cativa consilieri au dezbatut in comisii cand au facut proiectul de hotarare; ceilalti sunt de acord si dezinteresati in sedintele de Consiliu Local.
În mandatul 2012 – 2016, primele doua sedinte au debutat cu patru consilieri absenti, iar mandatul 2016 – 2020 a debutat cu cinci consilieri absenti. Culmea, atat in legislatura trecuta, cat si in cea actuala, Fazakas Nicolae (UDMR), viceprimar si atunci si acum, a absentat de la a doua sedinta din mandat.
Prima sedinta din mandatul 2012 – 2016 a avut loc pe data de 23 iulie 2012. Sedinta a avut un singur consilier absent, pe Bagarean Monica de la PNL. Pe ordinea de zi au fost 29 de proiecte, cinci consilieri locali au luat cuvantul si au dezbatut pe marginea proiectelor. Cei cinci au fost Adrian Margin (atunci PDL), Daraban Vasile (atunci PDL), Pop Eugen (PNL), Teodor Balajel (PSD) si Daniela Cota (PSD). Au fost atunci inregistrate patru voturi impotriva la cele 29 de proiecte si 6 abtineri.
Prima sedinta din mandatul 2016 – 2020 a avut loc pe data de 14 iulie 2016. Au fost supuse adoptarii 41 de proiecte. Nu a fost inregistrat niciun vot impotriva, dar au fost 17 abtineri. Au dezbatut proiectele opt consilieri. Facem mentiunea ca am inclus la categoria dezbatere pe proiect si momentul in care au avut loc propunerile pentru membrii care vor reprezenta Consiliul Local Zalau in Adunarea Generala a Actionarilor in societatile subordonate Primariei. Spre exemplu, in aceasta sedinta, Ioana Tuduce (PSD) a luat cuvantul doar cand a propus un membru in AGA. Ceilalti sapte care au dezbatut proiectele de hotarari sunt Dinu Iancu Salajeanu (PNL), Crisan Dana (PNL), Fazakas Nicolae (UDMR), Vasile Cristian Lungu (PMP), Mircea Groza (PSD), Claudiu Birsan (PNL) si Dorel Labo (PN{CD). A lipsit de la aceasta sedinta liberalul Otto Haller. stop_coloana
A doua sedinta din legislatura trecuta a avut loc pe 27 august 2012.
La aceasta a doua sedinta din mandatul trecut au fost absenti trei consilieri locali: Fazakas Nicolae (UDMR), Lakatos Alexandru (UDMR) si Rodica Muresan (atunci PNL). Au fost 16 proiecte de hotarari care au strans patru abtineri si niciun vot impotriva. Sase consilieri locali au dezbatut proiectele de hotarari. Cei sase au fost Bogdan Zsolt (UDMR), Claudiu Birsan (atunci PDL), {icala Maria (PSD), Daniela Cota (PSD), Adrian Margin (atunci PDL) si Vasile Daraban (atunci PDL).
A doua sedinta de consiliu local din mandatul acesta a avut loc pe 18 august. Au fost 32 de proiecte, pe care le-au dezbatut doar cinci consilieri locali din 21. Cele 32 de proiecte au strans doar o abtinere. De la sedinta au absentat Bogdan Zsolt (UDMR), Fazakas Nicolae (UDMR), Vasile Lungu (PMP) si Adrian Popan (PMP). Cei sase care au dezbatut au fost Otto Haller (PNL), Dorel Labo (PN{CD), Claudiu Birsan (PNL), Dana Crisan (PNL), Rodica Muresan (ALDE).
Trebuie mentionat ca atat legislatura 2012 – 2016 cat si cea 2016 – 2020 sunt foarte colorate din punct de vedere al partidului care a dat consilieri locali. În mandatul 2012 – 2016 am avut consilieri locali din partea PDL, PNL, PSD, UDMR si PP-DD, iar ulterior si din partea ALDE, in timp ce in acest mandat avem consilieri locali de la PNL, PSD, UDMR, ALDE, PMP si PN{CD.
Procentual, cel mai mult au vorbit in primele doua sedinte din legislatura trecuta cei de la PDL, iar in legislatura actuala cei de la PNL, PN{CD si PMP.