Conducerea primariei acuzata si boicotata de un grup de sase consilieri locali
Consiliul Local Galgau pe Somes se pare ca o ia pe urmele celui de la Cristolt. Deoarece, in ultima perioada, alesii locali nu s-au intrunit in trei sedinte ordinare consecutive. De la sedinta ordinara a CL Galgau din 27 ianuarie a avut loc doar o sedinta extraordinara in 23 martie, pentru votarea proiectului de buget pe acest an. Relevant in cazul dizolvarii acestui organism este doar intrunirea sedintelor ordinare. La convocarea de sedinta din 7 aprilie nu au raspuns sase consilieri. Unul dintre acestia, Daniel Suteu, fost primar de Galgau in perioada 2000-2004, a explicat ca grupul care a boicotat sedintele de CL este format din doi membri PSD, doi de la PIN si doi de la PDL.
De ce sunt nemultumiti unii dintre alesii locali?
Potrivit afirmatiilor lui Suteu, totul s-a starnit, in vara anului trecut, dupa constituirea Consiliului Local, de la „modalitatea in care a fost ales viceprimarul comunei. Initial, la 25 iunie 2008, configuratia CL era urmatoarea: trei consilieri PNL, 3 PDL, 2 PIN, 2 PSD si unul PC. Intentia noastra, a PIN, era sa ne aliem cu PSD si mai apoi cu PDL. Pentru a ne contracara, primarul Codorean (liberal) l-a racolat pe cel de la PC, si a solicitat sprijin doamnei Onorica Abrudan pentru a face o alianta PNL-PD. S-a intamplat cum au vrut ei, au obtinut postul de viceprimar, in persoana domnului Arghir Sabau. In cursul lunii februarie am initiat un proiect de hotarare privind retragerea votului de incredere dat viceprimarului, care a fost sustinut de doi democrat-liberali, de membrii PIN si de consilierii PSD. In final, cei doi democrati au ramas fara sprijinul politic, dupa ce in prealabil au fost avertizati de la Zalau sa nu voteze pentru demiterea viceprimarului. Grupul ramas s-a coalizat si a boicotat sedintele prin neintrunirea cvorumului”.
Acuze si suspiciuni?
Fostul prim-edil a precizat ca „scandalul a pornit de la receptia unei lucrari pentru extinderea retelei de iluminat public. Trebuia sa se monteze 12 stalpi, de la cantonul CFR Birsau la Fodora, si nu sunt decat sase. In realitate in acte s-a platit pentru 12. Grupul consilierilor PDL, PSD, PIN au constatat acest fapt, mai mult si aspectul ca viceprimarul este presedintele comisiei de receptie. In acest sens, as spune ca primarul numeste comisiile cum vrea el, ba mai mult, au fost date lucrari in executie ori in dirigentare fostului sef al viceprimarului”. O alta nemultumire se leaga tot de modul de utilizare a banului public. Este vorba de „4,8 miliarde lei vechi ramasi necheltuiti la finele anului trecut, din care in zece zile, subit au disparut 2,6 miliarde lei pentru care primarul da explicatii confuze. Din momentul in care comisia economica si juridica a demarat cercetarea si analizarea acestei cheltuieli, lucrurile in primarie s-au inflamat la maxim”.
„Tot ce am facut este legal”
Primarul comunei, Eugen Codorean, este de parere ca afirmatiile lui Suteu „sunt gresite”. „In ceea priveste acuzele cu stalpii, precizez ca in proiect initial s-a prevazut montarea a 12 stalpi pe o distanta de 400 m. Erau prea aproape unul de altul. Am facut o cerere de renuntare si cu acceptul proiectantului sase stalpi s-au montat in centrul comunei, in parc. Cat despre banii neutilizati din buget, de la finele anului trecut, tin sa mentionez ca cele patru miliarde lei vechi s-au alocat la sfarsitul anului de la bugetul de stat. Desigur o parte au ramas necheltuiti, dar din ei am lucrat pentru continuarea reparatiilor la drumuri si ulite in Glod, pentru reparatii ulite in Fodora si Dobrocina si pentru sala de nunti de la Fodora. Nu sunt de acord cu domnul Suteu nici in ceea ce priveste licitatiile. Este de stiut ca sunt activitati foarte serioase. Pe consilieri i-am numit in comisiile de receptii la lucrari, dar cand e nevoie de prezenta lor, nu-s nicaieri, si spun ca au de lucru. Ca am dat lucrari la fostul sef al viceprimarului? Oare domnul Suteu crede ca ma pot juca cu libertatea mea? Eu am facut totul legal. Iar la lucrari, cei de la Inspectia de Stat in Constructii au participat la fiecare faza de executie”.
Consiliul Local pe muchie de cutit
Primarul Eugen Codorean nu vrea sa admita inca dizolvarea CL Galgau. „Am vorbit cu juristii de la Prefectura, pentru a analiza ultima sedinta. Practic, intentionam sa mai organizam, respectiv, sa covocam o sedinta ordinara pana la finele acestei luni. Asta daca consilierii PSD vor fi de acord (PSD are partea lui de vina, am fi fost statutari daca cei doi membri veneau la sedinta). Daca nu vor fi de acord, actualul CL se va dizolva”. Cum pana acum, la Galgau nu s-au derulat trei sedinte, CL se poate dizolva. Secretarul Consiliului Judetean Salaj, Cosmin Vlaicu,a completat ca „urmeaza sesizarea instantei de contencios, fie de catre primari, viceprimar, secretarul primariei, sau de orice alta persoana interesata (probabil unii dintre consilieri). Hotararea se comunica prefecturii, care mai apoi instiinteaza Guvernul, pentru ca in 90 de zile sa poata fi organizate alegeri.
Legea e cum e
Din pacate, astfel de „zbateri” se platesc, in final, tot din buzunarul contribuabilului. Si mai mult, o vreme, proiectele vor fi puse-n cui. Pana va fi liniste la Galgau, pana va exista un consiliu local nou ales, va curge multa apa pe Somes. Pacat ca legea lasa la latitudinea politicului posibilitatea luarii unor decizii ce privesc comunitatea.
Consiliul Local Galgau, la un pas de dizolvare
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...