Consilierii judeteni au hotarat ieri ca, de acum, de meniul scolarilor se vor ocupa primariile.
In cadrul sedintei de Consiliu Judetean de ieri, presedintele Tiberiu Marc a supus dezbaterii un proiect de hotarare privind stabilirea unor masuri in derularea, la nivelul judetului Salaj, programului de incurajare a consumului de fructe in scoli, pentru anul scolar 2011-2012. Potrivit proiectului, primariile vor avea responsabilitatea intocmirii caietelor de sarcini, organizarea licitatiilor si supravegherea desfasurarii programului. Sumele aferente derularii programului vor fi suportate din bugetul judetului si bugetele locale ale primariilor, cu asistenta tehnica de specialitate a Inspectoratului Scolar Judetean. Potrivit Hotararii de Guvern, fiecare elev ce frecventeaza cursurile gimnaziale va primi zilnic cate un mar, timp de 93 de zile.
In anul scolar 2010-2011, Consiliului Judetean s-a ocupat de implementarea programului si a patit-o… Una dintre firmele contractante a notificat Consiliul Judetean Salaj la inceputul lunii martie ca nu mai poate onora contractul si a cerut rezilierea acestuia, invocand forta majora. In plus, merele au fost distribuite cu intarziere, iar cand ajungeau erau stricate, inghetate sau prea mici.
„Intentia de a transfera la nivel local implementarea programului este de a valorifica o disponibilitate locala a unor producatori de fructe, de a evita la nivel judetean un risc precum cel de anul trecut – de a intrerupe furnizarea de fructe pe intreg judetul. Sunt posibilitati de imbunatatire. Dam posibilitatea primariilor ca impreuna cu scolile si posibili furnizori locali sa acceseze acest program”, a declarat Tiberiu Marc.
Cum responsabilitatea a fost aruncata pe umerii primarilor, consilierii s-au mai potolit, iar acum Consiliul Judetean asteapta reglementarile guvernamentale. Cu doar doua saptamani inainte de inceperea anului scolar, Guvernul nu a reglementat bugetul alocat programelor pentru elevi, perioada si frecventa distributiei sau ce fructe vor fi distribuite.
Inspectorul Ioan Abrudan propune meniu diversificat
Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, prezent la sedinta Consiliului Judetean a propus ca banii alocati pentru implementarea celor doua programe sa fie redirectionati catre scoli pentru a diversifica produsele oferite elevilor de gimnaziu. „Scolile, in functie de posibilitati, sa asigure diversificarea alimentelor; se pot gasi solutii concrete adaptate fiecarei scoli in parte, pentru ca nu e totuna mediul rural cu cel urban. O solutie ar fi ca unii primari ar putea apela la serviciile de catering. Fondurile alocate celor doua programe ar putea fi combinate, dar nu sa ii dai copilului in aceeasi zi si mar si lapte. Poate ca unele scoli pot asigura o masa calda sau biscuiti, alte produse. Cele doua programe, la mod centralizat pot fi paguboase – din ce se cheltuie pe lapte si corn, peste 50 la suta se arunca la gunoi pentru ca elevii s-au saturat. La Inspectorat am avut si reclamatii ca femeile de serviciu isi cresc porcii cu lapte si cornuri de la elevi”, spune Abrudan.
La tara copii vin la scoala pentru mancare
„E o treaba buna ce a hotarat Consiliul Judetean. Asa putem folosi fructele produse pe plan local, mult mai gustoase decat cele din import. Daca ideea Inspectoratului Scolar s-ar pune in practica ar fi si mai bine. Cu banii alocati pentru cele doua programe am putea asigura tuturor copiilor o masa calda zilnic sau macar la doua zile. Unii copii din Meseseni vin la scoala doar pentru ca primesc o masa calda gratuit, in fiecare zi, la Centrul Social din comuna”, spune Sandu Berceanu primar al comunei Meseseni.
Consiliul Judetean vrea mere autohtone pentru elevi
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...