Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, are ganduri mari legate de Porolissum. El isi propune ca in perioada imediat urmatoare sa inceapa demersuri pentru valorificarea turistica prin reconstruirea unor importante cladiri ale vechii asezari romane si prin ridicarea in apropiere a unui hotel.
Transformarea complexului arheologic de la Porolissum in punct de atractie turistica judetean sau chiar regional a devenit o prioritate pe agenda administratiei judetului. Cam tardiv, pentru ca vreme de cateva decenii salajenii nu prea s-au straduit sa promoveze mostenirea romana din hotarul satului Moigrad
Consiliul Judetean (CJ) a devenit incepand din vara trecuta administratorul direct al complexului de la Porolissum. Satul de certurile dintre arheologi care „nu incapeau” pe cele cateva zeci de hectare, presedintele C J, Tiberiu Marc a luat complexul din administrarea muzeului. „Nu ne-am propus sa infiintam functii suplimentare pentru administrarea Porolissumului, dar vor degreva de responsabilitati cateva persoane din aparatul propriu al consiliului”, ne-a declarat Tiberiu Marc.
Chiar daca oficial Consiliul nu se poate implica in cercetarea arheologica, Marc a mentionat ca in acest an se vor face demersuri pentru imbunatatirea conditiilor din baza arheologica, iar in acest sens se va apela si la colaborari cu institutii din strainatate. „Exista deja cercetatori de la universitati din Germania si Ungaria care cunosc Porolissumul si care s-au aratat interesati sa investeasca si in baza arheologica. In mod sigur, banii de la Ministerul Culturii vor fi putini si in acest an, iar in acest context colaborarile externe nu sunt deloc de neglijat”, a mai spus Marc.
Promovare turistica inexistenta
Cu bani mai multi sau mai putini, sapaturi arheologice s-au desfasurat in fiecare an la Porolissum, iar o parte din rezultatele acestor campanii au fost publicate in lucrari de specialitate. O lipsa totala de interes, aproape institutionalizata, s-a inregistrat insa la capitolul promovare turistica a complexului arheologic. Iar aici nu au nici un fel de vina cercetatorii sau arheologii, ba mai degraba culpabili ar putea fi si cei care s-au ocupat de administrarea judetului in ultimele doua decenii. Actualul presedinte al CJ justifica inactivitatea sa si a predecesorilor sai prin ingradirile legislative si mai ales prin lipsa banilor. „Cred ca punerea in valoare a Porolissumului a fost mereu discutata intr-un context care din punct de vedere stiintific este foarte limitativ. De fiecare data cand cautam solutii mi se spunea mai degraba ce nu se poate face, decat ceea ce se poate”, a precizat Marc. El deplange totodata lipsa de implicare a autoritatilor competente si insuficienta banilor, dar isi propune ca in perioada imediat urmatoare sa inceapa primele demersuri pentru valorificarea turistica a anticei asezari romane. Astfel, autoritatile judetene isi propun sa reconstruiasca o parte din cladirile importante ale vechii asezari (taverna, amfiteatru, vama romana) si sa ridice in apropierea complexului un hotel si restaurante. Idei interesante care risca insa sa ramana la faza de bune intentii deoarece finantarea lipseste cu desavarsire. Potrivit celor spuse de Tiberiu Marc numai refacerea cladirii vamii ar costa peste 20 de miliarde de lei vechi, bani de care bugetul Consiliului Judetean nu dispune si nu va dispune prea curand. Marc considera insa ca se pot gasi solutii pentru sustinerea acestor cheltuieli si mizeaza mai degraba pe parteneriate public – privat, decat pe finantari de la bugetul national. Seful CJ crede ca un proiect pentru Porolissum este absolut necesar si ca, pana la urma, prin cheltuirea unor sume importante de bani Salajul ar putea beneficia si din punct de vedere financiar de pe urma mostenirii lasate de romani.
Circuitul castrelor s-a cam blocat
Un proiect ce are deja vechime – Circuitul castrelor romane – si care se refera si la valorificarea turistica a Porolissumului este, in momentul de fata in stand-by pentru simplul motiv ca nu prea sunt bani. Obiectivele proiectului constau in introducerea in circuitul turistic national si international al unei zone cu un potential turistic special (sunt vizate, in special castrele de la Porolissum si Buciumi), dar si crearea cadrului organizatoric si de infrastructura.
Consiliul Judetean vrea bani din Porolissum
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...