Alti peste 5700 lei au fost adunati in urma unui concertul caritabil de strangere de fonduri

rn

Consilierii judeteni ai Consiliului Judetean Salaj au aprobat un proiect de hotarare privind alocarea unei sume de bani Parohiei Ortodoxe din Jac pentru punerea in siguranta, in regim de urgenta, a Bisericii de lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din localitate, grav avariata de intemperii.

rn

Astfel, conform exepunerii de motive, Parohia Ortodoxa Jac a solicitat declansarea procedurii de urgenta pentru efectuarea lucrarilor de la Biserica din lemn din Brusturi, biserica monument istoric, inscrisa in lista monumentelor istorice in indicativul LMI SJ-II-m-A-05026, prin solicitarea nr. 9/12.10.2018, inregistrata la Consiliul Judetean cu nr. 14668/12.10.2018. Solicitarea parohiei are la baza nota de constatare intocmita de comisia mixta numita prin ordinul nr. 191/10.10.2018, emis de Prefectul Judetului Salaj.

rn

Din continutul acesteia si pe baza analizei din raportul privind starea fizica a monumentului insotit de referatul de specialitate, intocmite de specialisti din Directia Arhitect sef, se constata faptul ca pe fondul vechimii monumentului, a fenomenelor meteorologice periculoare petrecute de-a lungul vremii, cladirea prezinta deteriorari grave, respectiv fisuri la fundatie si la soclul de piatra, degradarea in proportie de 95% a invelitorii din sita, aspecte care favorizeaza patrunderea apelor pluviale in interiorul bisericii, fenomenul afectand grav structura din lemn si pictura murala, precum si structura sarpantei.

rn

Avand in vedere aspectele constatate, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc a propus alocarea sumei de 45.000 lei in vederea luarii masurilor urgente pentru punerea in siguranta a Bisericii de lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, din localitatea Brusturi, comuna Creaca.

rn

De precizat si faptul ca prin hotararea nr. 25/29.03.2018, Consiliul Judetean Salaj a aprobat proiectul de finantare „Protectia monumentelor istorice – Grupa B, de pe raza administrativ teritoriala a judetului Salaj, aflate in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”, pe anul 2018, in cadrul caruia s-a alocat suma de 300.000 lei.

rn

Conform prevederilor art. 30 din HG nr. 1430/2003, o cota de 30% din suma prevazuta in bugetul autoritatii autoritatii administratiei publice locale, pentru finantarea sau cofinantarea lucrarilor de protejare asupra monumentelor istorice, este destinata pentru solutionarea situatiilor de urgenta.

rn

Demn de mentionat si faptul ca in urma unui concertului caritabil, sustinut in cursul lunii septembrie si intitulat „Un secol de muzica romaneasca”, sustinut de violonista Diana Jipa si de pianistul stefan Doniga, concert destinat pentru strangerea de fonduri la reabilitarea bisericii monument istoric din localitatea Brusturi, comuna Creaca, judetul Salaj (LMI SJ-II-m-A-05026), organizatorii au anuntat ca a fost adunata suma de 5735 lei.

rn

Strangerea de fonduri a avut loc cu sustinerea Directiei Judetene pentru Cultura Salaj, a Asociatiei Culturale Heart Core, a Episcopiei Salajului, a Asociatiei Filantropia Porolissum, a Primariei Comunei Creaca, a Digi24 TV Cluj-Napoca, a Institutiei Prefectului Judetului Salaj, a Consiliului Judetean Salaj, a Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj si al Parohiei Ortodoxe Brusturi.

rn

„Vechimea acestui lacas, tehnica arhaica de constructie, silueta, detaliile sculptate (la interior si exterior), alaturi de pictura din interior (care a avut cel mai mult de suferit de la ploi) constituie argumente puternice pentru ca acest exemplar deosebit al arhitecturii noastre din lemn sa fie salvat de urgenta. Interventia pentru refacerea invelitorii si consolidarea acoperisului este programata pentru luna octombrie 2018 si va avea loc in cadrul proiectului „Ambulanta pentru Monumente”, a declarat Doina Cocis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Salaj.

rn

„Ambulanta pentru Monumente” este un proiect derulat de Asociatia Monumentum prin care se desfasoara actiuni concrete in domeniul salvarii patrimoniului imobil. Pentru obtinerea unor efecte pe termen mediu si lung, proiectul isi doreste o mai buna implicare a societatii civile si cresterea activitatii filantropice din Romania in scopul prezervarii patrimoniului cultural.