Consiliul Judetean Salaj si Primaria Zalau au chemat ieri consilierii judeteni si consilierii municipali in sedinte extraordinare pentru a aproba proiectul finantat cu bani europeni pentru aductiunea de apa din lacul Tarnita, judetul Cluj, pentru cele patru orase din judetul nostru si pentru 40 de comune salajene, din totalul de 56. 

rn

Este vorba de un proiect de modernizare a infrastructurii de apa in care suntem cuprinsi alaturi de judetul Cluj, iar partea salajeana reprezinta cam cam 15 la suta, adica a sasea parte din proiect.
Pana la data de 21 septembrie, fiecare primarie din judet cuprinsa in proiect va aproba prin Hotarare de Consiliu local documentele necesare si va asigura cofinantarea, asa cum au facut ieri Consiliul Judetean si Primaria Zalau.
Compania de Apa Somes va trimite proiectul la Comisia Europeana pentru semnarea contractului de finantare, document ce se are in vedere a fi semnat luna aceasta.
Dupa semnarea contractului de finantare, urmeaza licitatiile si contractarea lucrarilor, apoi inceperea efectiva a lucrarilor.
Proiectul aductiunii se intinde pe cinci ani, dar partea proasta e ca apa se scumpeste serios inca de pe acum, cu argumentul recuperarii banilor de cofinantare a lucrarilor. De la anul salajenii vor plati cu 20 la suta mai mult la apa, ca in final scumpirea sa ajunga la 30 la suta fata de pretul de acum, cu gandul ca prin 2023 vor avea apa din Tarnita in gospodarii.
Lucrarile care vizeaza judetul Salaj sunt in valoare de 69,5 milioane euro, din care contributia Consiliului Judetean Salaj este de 2 la suta, adica 1,3 milioane de euro.
Pe raza judetului Salaj se vor executa lucrari de aductiune noua pe o lungime de 278,9 kilometri.
Valoarea intregului proiect se ridica la peste 421 de milioane de euro, din care valoarea finantata cu bani europeni este de 351,9 milioane de euro.

rn

Tiberiu Marc explica cat de prost
o duc salajenii; mai bine de o treime
nu au in prezent alimentare cu apa

rn

Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, a subliniat ieri importanta proiectului finantat cu bani europeni, dezvaluind implicit cat de prost sta in prezent Salajul la capitolul apa
"Prin acest proiect, populatia conectata la servicii de alimentare cu apa din judetul Salaj va creste de la 65% în prezent la cca. 95%, adica aproape 70.000 de beneficiari în plus, iar aria de acoperire cu servicii de apa uzata va creste de la 87% la 99%, ceea ce pentru judetul Salaj înseamna un plus de cca. 22.000 de locuitori echivalenti. Este, ca valoare, cel mai mare proiect de infrastructurea derulat în judet, iar contributia judetului va fi de 2% din valoarea eligibila", a spus Tiberiu Marc.
Reiese din spusele presedintelui Consiliului Judetean ca 35 la suta din populatia Salajului, adica mai bine de o treime, nu beneficiaza in prezent de servicii de alimentare cu apa.