Guvernul tocmai si-a luat inapoi 14 milioane de lei pe care iI daduse Consiliului Judetean anul trecut pentru o investitie similara la spital, dar banii nu au fost folositi

rn

Consiliul Judetean Salaj, intrunit miercuri, 15 mai, in sedinta extraordinara, a aprobat principalii indicatori tehnico-economici pentru SExtindere Ambulatoriu, spitalizare de zi si bloc operator de la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, judetul SalajS. Ambitiosul proiect prevede spatiu pentru un bloc operator cu 10 sali de operatie si zona administrativa aferenta, structura de spitalizare de zi, spatiu pentru statia de sterilizare centrala, spatii pentru ascensoare si case de scari, spatii pentru sali de asteptare. Toate dotate cu echipamente medicale performante. Valoarea totala a lucrarilor si dotarilor propuse este de 72,14 milioane de lei. De unde atata amar de bani? Mai ales ca ne aducem aminte ca la sfarsitul anului trecut Guvernul a retras o finantare de 14 milioane pusi initial la dispozitie pentru o investitie similara. Am intrebat la Consiliul Judetean de unde finantarea pentru noile ambitii de modernizare. Si ni s-a raspuns ca… se cauta bani.
SCu privire la solicitarea dumneavoastra referitoare la sursa de finantare pentru proiectul SExtindere Ambulatoriu, spitalizare de zi si bloc operator de la Spitalul Judetean de Urgenta ZalauS, vom identifica toate sursele de finantare posibile (guvernamentale, fonduri europene, buget propriu), la fel cum am procedat si cu celelalte proiecte din domeniul sanatatiiS, ne-a transmis Biroul de presa al Consiliului Judetean Salaj.
Amintim asadar ca, printr-o adresa catre Consiliul Judetean Salaj, Guvernul condus de Viorica Dancila comunica in 3 decembrie 2018 ca isi ia inapoi banii alocati anul trecut de la bugetul de stat pentru finatarea reparatiilor capitale si a altor investitii care vizau extinderea ambulatoriului si a blocului operator. Salajenii isi facusera mari sperante pentru modernizarea si cresterea capacitatii Spitalului Judetean de a ne trata la alt nivel, pentru ca proiectul ratat si intens mediatizat anul trecut ca o promisiune ferma prevedea construirea a inca patru sali de operatii si a unui spatiu destinat expres spitalizarilor de zi.
Blocul operator al Spitalului Judetean a ramas cel mai neajutorat sector din spital. In cele cinci sali de operatie care exista acum, nu sunt conditii tocmai bune pentru ca chirurgii sa-si faca treaba. Pe langa ca nu sunt destule, sunt vechi si utilate… in vechime.
Motivul pentru care guvernul si-a luat banii inapoi e simplu. Administratia judeteana condusa de Tiberiu Marc nu si-a facut treaba, nu i-a investit pentru scopul in care au fost alocati. Consiliul Judetean a fost depasit, adica nu s-a priceput sa coordoneze proiectul. Deputatul Seres Denes, cel care a obtinut anul trecut finantarea prin amendamentele depuse la proiectul de buget pentru anul 2018, spunea in decembrie ca pur si simplu nu s-a reusit sa se cheltuie banii.
Dar ca administratia judetului e nepriceputa este deja de notorietate. Imediat dupa sedinta de Consiliu Judetean din luna octombrie, PNL Salaj remarca de altfel ca din bugetul destinat sectiunii de dezvoltare a judetului pe anul 2018, conducerea PSD – UDMR a Consiliului Judetean Salaj nu s-a priceput sa consume decat putin peste 12 la suta, ceea ce inseamna ca proiectele pentru dezvoltarea judetului nu sunt puse in practica.

rn