- Administrația județeană sălăjeană se numără printre primele din țară care beneficiază de fonduri în cadrul acestui program.
- Dinu Iancu-Sălăjanu: Cu responsabilitate și profesionalism, sintagma «Dezvoltăm Sălajul» devine realitate.
Contractul de finanțare privind modernizarea Drumului Județean 109P Camăr – limită județ Satu Mare a fost semnat vineri, 26 august, la Palatul Victoria, fiind primul proiect din Sălaj semnat prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” și printre primele nouă contracte la nivel național semnate prin intermediul acestei linii de finanțare guvernamentală.
De menționat că, dintre administrațiile județene, doar două au primit acum finanțarea – Sălajul și Dâmbovița. Restul contractelor s-au semnat între minister și administrații locale.
În prezența Prim-ministrului Nicolae Ciucă, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, au semnat contractul care face posibilă o investiție de peste 9,77 de milioane de lei.
“Sălajul se numără printre primele județe din țară pregătite să încheie contractele de finanțare prin Programul Național de Investiții, toate cele șapte proiecte aprobate având documentații tehnice în stadii avansate – proiecte tehnice elaborate sau contracte de execuție semnate – cu posibilitatea de demarare imediată a lucrărilor. Cu responsabilitate și profesionalism, sintagma «Dezvoltăm Sălajul» devine realitate, iar momentul de astăzi, când am semnat un prim contract prin programul «Anghel Saligny» reprezintă încă un argument în acest sens”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.
Consiliul Județean Sălaj a obținut o finanțare de aproximativ 140 de milioane de lei din fondurile guvernamentale alocate prin Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, pentru șapte proiecte de infrastructură rutieră, primul dintre ele fiind drumul de la Camăr.
Investițiile administrației județene care mai primesc finanțare prin Ministerul Dezvoltării și pentru care se vor semna contractele în perioada următoare sunt: Reabilitare și modernizare DJ 109: lim. jud. Cluj – Dragu – Hida (DN 1G), Reabilitare și consolidare DJ 191G: Crasna (DJ 108G) – Marin – Valcău de Jos (DJ 191D), Punere în siguranță pod peste râul Someș, pe DJ 108S, în localitatea Rus, Punere în siguranță pod peste râul Someș, pe DJ 108E, Punere în siguranță pod peste Valea Șimișnei pe DJ 108S, în localitatea Șimișna, Consolidare pod pe DJ 110C, în localitatea Ileanda.
Cele mai mari sume vor fi folosite pentru reabilitarea și modernizarea DJ 109: lim. jud. Cluj – Dragu – Hida (DN 1G), proiect în valoare de aproximativ 50 milioane lei, și pentru reabilitarea și consolidarea DJ 191G: Crasna (DJ 108G) – Marin – Valcău de Jos (DJ 191D), lucrare care costă circa 63 milioane lei.
Pentru drumul de la Camăr spre Satu Mare, al cărui contract de finanțare a fost semnat acum la București, contractul de execuție este deja încheiat, iar în cazul tronsonului dintre Crasna și Valcău de Jos, respectiv al celui de la Hida spre Cluj, administrația județeană a lansat procedurile de achiziție publică pentru proiectare și execuție lucrări. În ceea ce privește podurile, toate cele patru contracte de execuție a lucrărilor sunt semnate.
Darul de la Ministerul Dezvoltării: aproape 90 de milioane de lei într-o zi
La Palatul Victoria, Cseke Attila și reprezentanții administrațiilor locale, respectiv județene, au semnat vineri primele 9 contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, în valoare de 89.133.231 lei. ”Nașii de botez” ai primelor investiții finanțate prin acest program național au fost prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și ministrul Familiei și Tineretului, Gabriela Firea.
Nicolae Ciucă a declarat în cadrul evenimentului că fondurile au fost repartizate transparent și echilibrat și a îndemnat autoritățile locale să se coordoneze cu Ministerul Dezvoltării (în calitate de finanțator – n. red.) pentru a fi valorificate fondurile în beneficiul cetățenilor.
”Planul Național de Investiții <Anghel Saligny>, asumat la nivelul Guvernului, este destinat modernizării și dezvoltării comunităților locale, asigurării condițiilor pe care cetățenii din fiecare localitate le așteaptă de foarte mult timp. Împreună cu autoritățile locale, ne-am propus ca prin acest program să modernizăm căile de comunicații, să dezvoltăm rețelele de apă, canal și să extindem rețelele de gaze naturale la nivelul tuturor comunităților. Repartiția fondurilor și demararea lucrărilor se vor face echilibrat și transparent. Îndemn autoritățile locale să se coordoneze foarte bine cu Ministerul Dezvoltării pentru a valorifica fondurile alocate în beneficiul cetățenilor”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Ministrul Cseke Attila a precizat că urmează să fie semnate și alte contracte, printre ele regăsindu-se 133 de proiecte care vor asigura apă și canalizare pentru 300 de mii de locuitori.
“Prin acest program, Guvernul doreşte ca toate comunităţile locale să își crească standardul de viață şi, astfel, să dezvoltăm România. După mai puțin de un an de la lansarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, astăzi semnăm primele contracte de finanțare. Ministerul Dezvoltării a pus la dispoziția autorităților locale proceduri transparente și o platformă digitală pentru depunerea cererilor de finanțare, care au facilitat procesul de accesare al fondurilor alocate. Contractele de finanțare semnate astăzi vizează dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare, pentru a asigura accesul la aceste servicii de bază, respectiv construirea și modernizarea de poduri și drumuri. Urmează să fie semnate și alte contracte, dintre care unele vizează 133 de aglomerări unde locuitorii nu aveau acces la apă potabilă și canalizare. Prin aceste investiții, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, va asigura acest serviciu de bază pentru peste 300.000 locuitori și, totodată, conformarea la standardele europene”, a declarat Cseke Attila.
În ceea ce privește reabilitarea drumurilor județene, șfeul Dezvoltării a afirmat că programul ”Anghel Saligny” este o posibilitate de finanțare unică din bugetul național.
9 investiții pentru mai mult confort
Potrivit informării Ministerului Dezvoltării, cele nouă contracte de finanțare vizează investiții pentru alimentare cu apă potabilă, construire de poduri, modernizări de străzi, drumuri comunale și județene, extinderi de rețele de apă și canalizare. Cei mai mulți bani au mers vineri la Cluj-Napoca, peste 32 de milioane de lei, pe locul doi situându-se comuna Lunca de Sus, din Harghita, cu finanțare primită de peste 21,5 milioane de lei.
Investițiile finanțate sunt: alimentare cu apă potabilă în localitatea Deal, comuna Câlnic (jud. Alba) – 1.517.523,61 lei; extindere rețea de apă potabilă și canalizare menajeră sat Lerești – Pojorâta, Comuna Lerești (jud. Argeș) – 4.740.618,21 lei; construire pod peste râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în municipiul Cluj-Napoca – 32.140.152,98 lei; asfaltare și modernizare drumuri de interes local în satele Gura Șuții și Speriețeni, comuna Gura Șuții (jud. Dâmbovița) – 8.307.347,20 lei; modernizare DJ 714 sector Bolboci – Contur lac Bolboci – Cheile Tătarului, km 24+366 – 29+900 (jud. Dâmbovița) – 9.832.975,67 lei; modernizare strada Alunului în municipiul Craiova (jud. Dolj) – 863.769 lei; modernizare strada Corabia în municipiul Craiova (jud. Dolj) – 435.095,47 lei; extindere rețea de apă potabilă, înființarea sistemului de apă uzată în comuna Lunca de Sus (jud. Harghita) – 21.525.733,95 lei; modernizare DJ 109P: km 24+065 – 27+590, Camăr – limită județ Satu Mare (jud. Sălaj) – 9.770.014,89 lei.