Consiliul Judetean Salaj a considerat oportuna implementarea unui sistem “ghid audio” la Castrul Roman Porolissum, “in scopul promovarii castrului roman Porolissum si a asigurarii unui ghidaj turistic cât mai facil a acestui obiectiv”. Pe scurt, dar povestea e lunga si interesanta, primim acces prin internet, cu telefonul mobil, la ghidul audio care ne spune ce-i cu Castrul Porolisum.
Putem considera foarte buna ideea, doar ca lansarea acestui ghid s-a facut in data de 19 iulie, adica la doua zile dupa finalizarea celei de-a VII-a editii a Porolissum Fest, cand la castru s-au batut demosntrativ dacii si romanii pentru promovarea turismului local, in fata curiosilor, atatia cati or fi fost.
E drept ca vizitarea castrului se poate face oricand, nu numai cand e Porolissum Fest, doar ca evenimentul era o buna ocazie pentru ca ghidul audio sa faca ceva priza si sa popularizeze intrucatva Castrul Porolissum.
Reprezentantii Consiliului Judetean spun ca aplicatia a fost lansata cand a fost gata. Logic, nu?! “Lansarea audio-ghidului s-a facut la momentul finalizarii aplicatiei”, ne anunta Biroul de presa al institutiei. De inteles, daca nu se putea sa fie treaba coordonata, e bine si la nimereala. S-a facut, s-a bifat, s-a cheltuit, ce conteaza in rest?
Sa va spunem acum si care-i “smecheria” si de ce era util ca aplicatia sa fie lansata nu la doua zile dupa, ci odata cu Porolisum Fest, cand la castru au mai fost ceva turisti, ca in rest cam bate vantul pe dealul Moigradului. Ca sa accesezi ghidul audio, trebuie sa scanezi un cod care se afla chiar la intrarea in castru.

In ce consta scumpa minunatie

Consiliul Judetean a lansat ghidul audio pe pagina de Facebook a institutiei, iar prezentarea tuturor obiectivelor incluse în ghid dureaza circa 45 de minute, potrivit Biroului de presa al Consiliului Judetean.
Pentru ca in zona castrului nu prea exista semnal sau, unde este, pe alocuri, este foarte slab, iar aplicatia are nevoie de conexiune la internet, Consiliul Judetean spune ca “au fost achizitionate servicii de internet care sunt puse la dispozitia turistilor, gratuit, în zona punctului de informare, pentru a se putea descarca din aplicatie prezentarea obiectivelor.”
Cu ajutorul aplicatiei se realizeaza o incursiune virtuala printre principalele vestigii din cadrul Complexului Arheologic Porolissum, “asigurându-se astfel premisele pentru un turism de o calitate superioara, vizând unul dintre cele mai importante obiective turistice din judet”, scrie in comunicatul de presa al Consiliului Judetean.
Aplicatia este disponibila pe toate cele trei platforme principale (Android, iOS, Windows Phone), în limbile româna si engleza. Se descarca mai intai aplicatia “izi.travel” din AppStore, Google Play sau Microsoft. Apoi, odata ajunsi la Complexul Arheologic Porolissum, se deschide aplicatia “izi.travel”, se intra în meniul acesteia, se selecteaza “Cititor de coduri” si, cu camera foto a telefonului, se scaneaza codul QR afisat la intrarea în castru. Dupa scanarea codului, utilizatorii au posibilitatea de a descarca ghidul pe telefon sau sa primeasca informatii online, prin aplicatie, apasând butonul “Continuare”, stop_coloana in acest caz fiind nevoie de o conexiune la internet pe tot parcursul traseului. Redarea se va face automat daca este activat GPS-ul telefonului sau manual, selectând obiectivele de pe harta afisata.

Contract pe o gramada de bani,
obtinut prin achizitie directa

“Ghidul de prezentare generala a Complexului arheologic – Castrul roman Porolissum” a costat nu mai putin de 33.052,25 lei, inclusiv TVA, iar SC Silvania Security System SRL Zalau este firma care a creat aplicatia.
De pe site-ul Consiliului Judetean, am aflat ca acest contract a fost obtinut de SC Silvania Security System SRL Zalau prin achizitie directa. Postarea s-a facut in data de 29 mai 2017, iar contractul a fost atribuit in 20 iunie 2017. Executantul avea la dispozitie maxim 30 de zile de la semnarea contractului pentru a termina ce era stabilit. Era aproape clar de la semnarea contractului ca ghidul audio nu va putea fi lansat inainte de Porolissum Fest, desfasurat in perioada 15 – 17 iulie. Dar daca firmei i s-au dat 30 de zile, nu putea sa faca un effort sa termine cu cinci zile mai repede? Culmea, a terminat exact la termenul limita, fix dupa eveniment.
Concret, pentru cei 33.052,25 lei, SC Silvania Security System SRL Zalau trebuia sa personalizeze un soft care sa poata fi descarcat de pe Android, iOS si Windows Phone, sa intocmeasca textul de prezentare pentru fiecare obiectiv si sa traduca totul in engleza, sa lectureze textul in ambele limbi, sa execute fotografii de prezentare site, sa adapteze fisierele text si audio si fotografiile pentru soft-ul de ghidare electronica, sa gaseasca solutia de descarcare pentru soft ghid electronic, sa intocmeasca o harta de prezentare a sitului.
Specialistii in IT spun ca aplicatii cititoare de coduri se gasesc gratuit, iar codurile pot fi si ele generate gratuit pe site-uri care ofera astfel de servicii. De aici deducem ca, probabil, mai costisitoare au fost crearea textelor, traducerea, lecturarea, fotografiatul. Instalarea, mentenanta si administrarea gratuita timp de doi ani au fost incluse in contract.
Potrivit informatiilor de pe propriul site, “S.C. Silvania Security System S.R.L. este o societate cu raspundere limitata cu capital integral privat care executa sisteme antiefractie, sisteme detectie incendiu, sisteme control acces, sisteme CCTV, Interfonie si videointerfonie, monitorizare auto GPS”.