Administrația județeană are în plan restaurarea Castelului Beldy din Jibou cu bani din PNRR. Consiliul Județean Sălaj a cumpărat castelul, în anul 2009, de la urmașii familiei Beldy şi intenţionează acum să îl redea circuitului turistic prin transformarea lui într-un Centru de evenimente. Acest fapt presupune o serie de intervenții de restaurare și consolidare, pentru protecția şi conservarea monumentului istoric.
Pentru a depune proiectul spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, a fost nevoie inițial de aprobarea consilierilor județeni, lucru care s-a și întâmplat, în cadrul ședinței de joi, 30 iunie.
Județul Sălaj a depus, în 17 martie 2022, la Ministerul Investițiilor și ProiectelorEuropene, o solicitare privind includerea propunerii de restaurare a Castelului Beldy în cadrul Rutei castelelor, în vederea promovării și restaurării acestuia. Solicitarea a fost aprobată, pasul următor fiind depunerea cererii de finanțare.
Obiectiv de patrimoiu, readus la viață
“Prin realizarea acestui proiect se va restaura şi consolida un obiectiv de patrimoniu de valoare naţională, reuşind în acest mod să ne păstrăm identitatea culturală şi în acelaşi timp să îl promovăm pe plan naţional şi internaţional”, spune președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu Sălăjanu.
Castelul a fost construit într-un loc pitoresc pe vastul domeniul al familiei Wesselenyi din jurul Jiboului, denumit în hărțile de epocă drept „Luncă”, din banii familiei Beldy, în stil neorenascentist cu o compartimentare care ne amintește de conacele nobiliare din epoca modernă.
Constucția a fost ridicată în anul 1903, pentru băiatul familiei Beldy, groful Béldy Kálmán, fiind cadou de nuntă pentru acesta când s-a căsătorit cu Pálma, fata grofului Wesselényi Béla, pe terenul dăruit tinerilor de acesta din urmă. Castelul are aproximativ 1.100 metri pătrați, hipodrom, teren de tenis, precum și un parc impresionant. Proprietarii au locuit aici până la naționalizarea din 1948. Ulterior, castelul a fost transformat în spital, apoi în azil de bătrâni, după care a avut destinația de centru de neuropsihiatrie.
Chiar dacă mare parte a mobilierului a dispărut, clădirea a fost păstrată într-o stare bună. În ianuarie 2009, moștenitorii au reintrat în posesia castelului si a terenului de cinci hectare care îl înconjoară, acesta fiindu-i retrocedat lui Vasile Beldy. Pentru a asigura functionarea în continuare a ceentrului de neuropsihiatrie, DGASPC a plătit o perioadă chirie proprietarilor. Deoarece, la acea vreme, chiria lunară depășea 18 mii de lei pe lună, Consiliul Județean a decis că e mai rentabil să achiziționeze imobilul. În același an, administrația județeană a plătit 915.154 lei și a devenit proprietar al Castelului Beldy.
Restaurarea castelului costă aproape 35 de milioane de lei
Valoarea totală a proiectului privind restaurarea Castelului Beldy este de 34.655.782 lei, inclusiv TVA, din care valoarea maximă eligibilă este de 21.914.415,23 lei, inclusiv TVA. Administrația județeană se angajează să finanțeze toate cheltuielile neeligibile care asigură
implementarea proiectului.
Odată demarate lucrările, va fi consolidată fundația, se va restaura tâmplăria, se va reface învelitoarea din țiglă solzi, vor fi refăcute pardoselile, se vor amenaja, în vederea funcționării ca spații muzeale, apartamentele grofilor, apartamentele oaspeților, biroul grofului,
vechea sufragerie, vechiul salon, vechea bucătărie, vechea cramă, va exista, de asemenea, o sală de muzică, iar vechiul grajd va fi transformat în spaațiu muzeal. Vor fi asigurate, de asemenea, alei pietonale, alei pentru acces auto, un foișor pentru organizarea
unor acțiuni în aer liber, un punct de informare, se va monta un ecran pe care se vor putea derula imagini din istoria castelului, din istroria zonei și din acțiunile ce se organizează sau au fost organizate în această locație.
sursa foto:provinciacrisana.wordpress.com
In sfarsit, si vesti bune! Nu pierdem cladiri si terenuri ca in cazul Palatului Copiilor din Zalau, cu incompetenta lui Pop Lucy, o vremelnica tristete in istoria Salajului.
Vestea asta este de mult așteptată! Este bine că se intenționează să se facă ceva cu această clădire și terenul din jurul ei! Dar, ca de obicei la noi la români, trebuie să se și uite ceva important: DRUMUL DE ACCES AL VIZITATORILOR1 Drumul pe care-l folosea groful direct printre două tarlale direct în Drumul Județean Jibou – Someș Odorhei, în apropiere de linia de centură a orașului Jibou! Drumul există dar ne amenajat, circa vreo 7-8 sute de metri!! Dacă tot scriem, supunem atenției încă o propunere: Undeva, într-un colț, al celor 5 hectare de teren, să fie reconstituite câteva locuințe ale foștilor iobagi1 Cu mâncărurile care le mâncau acaștea: neuitatul spuzar copt pe vatră, sub țăst și udat cu oțet din pere pădurețe,din butoiul de după ușa de la tindă! Să vedem cum trăiau și ce mâncau cei care au muncit și au construit castele!