Cinci parohii din Sălaj  primesc bani de la Consiliul Județean pentru protecția sau reabilitarea unor monumente istorice pe care le au în proprietate. Protopopiatul Ortodox Român Zalău, Parohia Ortodoxă Noțig, Parohia Ortodoxă Răstolțu Deșert și Parohia Unită cu Roma greco-catolică Bocșița primesc câte 60 de mii lei, iar Parohia Ortodoxă Română Var primește 10 mii de lei de la bugetul județului.

Consiliul Judeţean a aprobat anul acesta pentru Programul de finanțare ”Protecţia monumentelor istorice – grupa B, de pe raza administrativ – teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat” suma de 400.000 lei. Din 2018, an în care administrația județeană (condusă de PSD, la vremea respectivă) a lansat acest program, a fost asigurată finanțare în valoare totală de peste 300.000 de lei, pentru șapte monumente istorice. În 2020, în contextul pandemiei de covid-19, programul nu a fost implementat.

Deși suma nici măcar nu a fost cheltuită în totalitate, fiind acordați doar 250 de mii de lei din cei 400 de mii de lei alocați, din lipsă de solicitări, social democrații au cerut ca, anul viitor, fondurile cu această destinație să fie suplimentate.

“Dacă am prezenta mai bine și am publica mai bine această posibilitate de finanțare, cu siguranță o să fie suficienți care o să depună cereri de finanțare”, a intervenit social democratul Sergiu Panie, după ce vicepreședintele Claudiu Bîrsan a prezentat situația fondurilor alocate și a celor rămase.

Replica a nu a întârziat să apară.

“Să știți că, în acest an, numărul celor care au accesat acest program este mai mare decât în ultimii doi ani, când erați aici (la conducerea Consiliului Județean, n.red.), pentru că acest program a fost inițat în 2017, dacă nu mă înșel. Fac un apel către dumneavoastră și către toți colegii, indiferent de partidele din care fac parte, să promoveze, să popularizeze acest program în rândul proprietarilor de monumente istorice de pe întreaga rază a județului Sălaj. E foarte important de spus că anul acesta, cu 250 de mii alocați în total, adică 240 de mii pentru reabilitare și 10 mii pentru o documentație, înseamnă mai mult decât toți banii care s-au alocat din 2017 până astăzi”, a punctat administratorul public al județului, liberalul Paul Maghiu.

În discuție a intervenit și UDMR, în calitate de inițiator al acestui program.

“Mă bucură faptul că toți colegii noștri sunt interesați de acest program inițiat de UDMR în 2017, am vrut să fac mențiunea aceasta pentru că e foarte important. Și mai este un aspect, pe care l-am mai discutat. Legea monumentelor istorice are  o prevedere care spune că toți cei care aplică prin acest program au o garanție de 10 ani, garanție ipotecară, pentru imobilul pe care îl renovează. Am rugămintea către toți parlamentarii cu care țineți legătura, fiecare partid politic, să facem un amendament la Legea monumentelor istorice astfel încât acești 10 ani să fie scoși și să fie lăsați nunmai pentru persoanele fizice, pentru că persoanele juridice, cele mai multe, sunt biserici care niciodată nu o să înstrăineze biserica și lăcașul de cult care intră pe acest program. Noi am încercat în 2018, din păcate nu am avut succes, dar dacă am face front comun eu zic că am putea aduce un beneficiu acestui program și am reuși să aducem cât mai mulți aplicanți, încât să reușim să conservăm tot ce înseamnă monumente istorice pe raza județului Sălaj”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Szilágyi Róbert-István.

În județul Sălaj există 111 monumente istorice – grupa B. Din 2018, an în care Consiliul Județean a lansat acest program, s-au reabilitat Casa Memorială “Iuliu Maniu” Bădăcin, Biserica Ortodoxă Bădăcin, Biserica Ortodoxă Sighetu Silvaniei, Biserica Ortodoxă Brusturi, Biserica Greco-Catolică Bocșita, Biserica Greco-Catolică Porț și Biserica Ortodoxă Poarta Sălajului. În contextul pandemiei de covid-19, în 2020, programul nu a fost implementat.