Spitalul Județean de Urgență Zalău, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, intenționează să achiziționeze servicii juridice de consultanță, asistenţă şi reprezentare în instanță pentru a se apăra în litigiul cu Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj.
În urma unui control realizat de CAS la cea mai mare unitate medicală din Sălaj, Spitalul Județean a fost găsit bun de plată pentru unele aspecte privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în perioada 2018-2022. Suma care se impută spitalului depășește 10 milioane de lei.

Prin raportul întocmit de CAS s-a imputat furnizorului de servicii medicale Spitalul Județean de Urgență Zalău suma de 10.033.680,54 lei, din care 8.756.722,00 lei debit reprezentând sume acordate nejustificat Spitalului Județean în baza Contractului nr. 5331/2018 (influențe
pentru plata parțială a drepturilor salariale ale angajaților Spitalului, urmare a aplicării Legii nr. 153/2017) și 1.276.958,54 lei penalități de întârziere. Împotriva respectivului Raport unitatea sanitară a formulat contestație, aceasta fiind respinsă de Casa de Asigurări de
Sănătate Sălaj, ca fiind neîntemeiată. În acest context, managerul Spitalului Județean a trimis Consiliului Județean, în 20 aprilie, o solicitare în care arată necesitatea apelării la serviciile unui avocat specializat, pentru a apăra unitatea medicală.

“Starea de fapt care a generat situația litigioasă provine din interpretarea diferită, a prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și a clauzelor Contractului nr.5331/2018 încheiat cu CAS Sălaj, referitoare la plata influențelor
financiare determinate de creșterile salariale de care au beneficiat salariații angajați în spitalele publice, în perioada 2018-2022.
Deoarece suma care se impută Spitalului – 10.033.680,54 lei – este foarte mare și complexitatea problemelor juridice care implică soluționarea acestei situații litigioase, apreciem că este justificată aprobarea pentru angajarea unui avocat specializat în drept fiscal/legislație salarizare în unitățile sanitare publice, pentru stabilirea conduitei juridice optime de urmat și apărarea intereselor unității sanitare. Din aceste considerente, în aplicarea prevederilor art.I. alin. (1) şi alin.(2) din O.U.G. nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, în astfel de situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau reprezentare, necesare autorităţilor şi instituţiilor publice, nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de asistenţă şi reprezentare în instanţă pe baza aprobării autorităţii deliberative, respectiv pe baza hotărârii consiliului judeţean”, explică administrația județeană.

Vineri, 29 aprilie, proiectul de hotărâre privind aprobarea achiziționării de către Spitalul Județean a unor servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare în instanță va fi supus votului consilierilor județeni.