Viziunea elevilor judetului Salaj a fost prezentata saptamana trecuta in cadrul celei de-a doua activitate a proiectului „Cine conteaza pe Tine”, implementat de Asociatia Elevilor Mehedinteni si cofinantat de Programul Tineret in Actiune. Delegatia Consiliului Elevilor din Salaj a fost reprezentata de catre Denisa Ligia Matei, Presedinte al Departamentului Avocatul Elevului CJE. In cadrul seminarului, Denisa a prezentat problemele cu care se confrunta elevii din Salaj.
Cu ce probleme se confrunta
elevul salajean?
Pentru a afla ce probleme au fost aduse in discutie si ce doreste CJE Salaj sa faca in continuare pentru elevii salajeni, am contactat-o pe reprezentata delegatiei, Denisa Matei.
„In perioada urmatoare, pana in 24 aprilie, va trebui sa aplicam niste chestionare la nivelul fiecarui liceu, in jur de 50 de chestionare pe fiecare liceu, in urma carora noi o sa vedem care sunt mai exact problemele elevilor fara a fi identificate dinainte. Noi am discutat in mare problemele legate de abandonul scolar, elevii cu situatie materiala redusa din zone defavorizate, cei care au anumite probleme cu care s-au nascut si nu pot sa aiba anumite beneficii la scoala, sa aiba examen de bacalaureat diferentiat, de exemplu, consumul de droguri si alte substante. Vom interpreta chestionarele si vom vedea care sunt mai exact probleme. Dupa care o sa se trimita un raport la Consiliul National al Elevilor. De acolo o sa se faca o statistica generala pe tara si mai apoi o sa se fondeze niste proiecte la nivel judeteanI, ne-a declarat Denisa.
Am primit si informatii referitoare la proiectele pe care CJE Salaj doreste sa le implementeze pentru a veni in ajutorul elevilor. „Vom mai face si ‘work coffee’ in care o sa chemam din mai multe licee un grup de elevi care o sa participe la un fel de seminar. Vor fi patru mese in sali diferite si fiecare grupa, cam de 10-15 elevi, o sa se plimbe pe la fiecare masa si o sa discute cu persoana nominalizata acolo, ca un fel de moderator. O sa se vada perspectivele lor si idei de implementare de proiecte. Pana acuma se tot fac proiecte generale gen ‘stop tutun’, ‘stop droguri’, ‘stop avort’ etc., dar vrem mai exact sa vedem pe ce se bazeaza Salajul, nu per total ce se face in tara”, ne-a declarat Denisa Matei.
stop_coloana
Cum a luat nastere proiectul
„Cine conteaza pe Tine?”
„Asociatia Elevilor Mehedinteni, prin finantare Tineret in Actiune, s-au gandit sa faca proiectul ‘Cine conteaza pe Tine?’. Ei au pornit de la problema lor cu elevii din Mehedinti si s-au gandit ca la nivelul tarii mai mult ca sigur exista pro-bleme. Si daca exista un elev, trebuie sa luptam pentrul el. De aceea se aplica chestionarele de care vorbeam in peri-oada urmatoare, ca sa vedem ce trebuie sa facem in Salaj mai exact”, a declarat Denisa pentru Graiul Salajului.
Cea de-a doua actiune a proiectului „Cine conteaza pe Tine?” a avut loc in perioada 20-23 februarie in statiunea Baile Herculane din judetul Caras-Severin. Potrivit comunicatului de presa primit de la CJE Salaj, pe parcursul Seminarului National de Instruire a Secretarilor, participantii au luat parte la diverse sesiuni de formare, coordonate de reprezentanti ai structurii suport a Consiliului National al Elevilor, profesori formatori, si de un secretar expert, ce are contact direct cu documentele ce privesc elevii. Temele abordate în cadrul atelierelor au fost: deprinderea abilitatilor de identificare a principalelor categorii de elevi cu dificultati de adaptare, generate de natura sociala si/sau etnica, printr-un studiu realizat la nivelul fiecarui judet din tara, centralizarea datelor si realizarea unei mese rotunde/cafenea publica cu elevii din mediul rural, cu cei care provin din familii dezorganizate sau cu cei cu deviatii comportamentale, cu cei cu venituri mici pe membru de familie si cu acei consumatori de alcool/droguri/substante de natura halucinogena, ce pericliteaza integritatea fizica si psihica.
Membrii ce au participat la acest Seminar vor disemina informatiile primite, în decursul a 60 de zile, alaturi de colegii din Consiliile Judetene ale Elevilor din care provin, iar împreuna vor identifica tipologiile de elevi de la nivelul fiecarei scoli, apoi le vor clasifica si vor realiza un centralizator cu date relevante la nivel judetean.
Pe lânga secretarii Consiliilor Judetene ale Elevilor si autoritati locale, a fost invitat si Romeo Mosoiu, Consilier al Ministrului Educatiei Nationale.