decembrie 5, 2025

Consiliul Judeţean va calcula impozitul fermierilor după preţuri medii mai mici decat in 2014

imagine-articol0_43236

Vicepreşedintele administraţiei judeţene, Tiberiu Csoka, a precizat că nivelul preţurilor la produsele agricole a fost stabilit de către Direcţia Agricolă Sălaj. La cereale, pentru 2015 s-a stabilit un preţ mediu de 50 de bani pentru grâu, faţă de 60 de bani anul acesta, de 45 de bani pentru orz, ovăz şi orzoaică şi de 40 de bani pentru un kilogram de porumb, faţă de 60 de bani, cât era anul trecut. Kilogramul de cartofi va avea un preţ mediu de 1 leu pe kilogram, 6 lei s-a stabilit pentru un kilogram de fasole boabe, 1 leu la ceapă, 1,1 lei la morcovi, 11 lei la usturoi, 2 lei la roşii, 2,5 lei la ardei, 1,5 lei la kilogra-mul de castraveţi. La fructe s-a stabilit câte un preţ mediu la kilogram de 80 de bani la mere, 1,5 lei la pere, 10 lei la nuci, faţă de 15 lei anul trecut, şi 1 leu la struguri. La fân natural s-a stabilit un preţ de 25 de bani pe kilogram, 45 de bani la trifoi şi lucernă, 10 bani pentru păşuni, la un kilogram de masă verde. Preţul mediu aprobat la kilogramul de carne în viu pentru 2015 este de 7 lei la porci şi vite, 5 lei la păsări şi 8,5 lei la oi. Pentru lapte şi lactate, stop_coloana preţul mediu stabilit este de 1,15 lei pe litru, 10 lei la brânzeturi şi 8 lei la kilogramul de smântnă. Un ou va costa în medie 35 de bani.
Noul Cod Fiscal lasă pe mâna Consiliilor judeţene stabilirea preţului mediu al produselor agricole în funcţie de care se va face şi impozitarea fermierilor, dar şi stabilirea impozitului pe arendă. Potrivit Codului Fiscal, la stabilirea venitului anual din cedarea folosinţei terenurilor se ia în calcul arenda prevăzută în contractul încheiat între părţi, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acesteia. În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâre de Consiliu Judeţean.