Sprijinul financiar din bugetul județului este un “bonus” acordat Bisericii, pe lângă alte cinci milioane plătite din banii publici pentru salariile angajaților din biserici care nu aparțin clerului.


 Consiliul Județean sprijină anul acesta unitățile de cult din Sălaj cu 1.000.000 de lei, din bugetul județului pentru diverse lucrări de reabilitare sau reparații. Suma a fost inclusă în bugetul pe acest an, potrivit hotarârii nr. 2 din 31 ianuarie 2015, privind aprobarea bugetului propriu al județului Sălaj pe anul 2015. De asemenea, consilierii județeni au aprobat în luna martie regulamentul privind acordarea finanțării. Un proiect care prevede pentru ce lucrări bisericile pot cere bani de la bugetul județului s-a aflat azi pe ordinea de zi a Consiliului Județean. Preoții parohi nu trebuie decât să ceară bani și să motiveze cu documente pe ce îi cheltuie. Unitatea de cult trebuie să asigure 10 la sută din costul lucrării pentru care solicită finanțare, dar care poate fi, nu doar în bani, ci și în materiale sau în muncă fizică. Patru consilieri județeni vor face parte din comisia de aprobare a cererilor. 

Conform programului de finanțare, bisericile pot cere bani pentru introducere, reparații sau reabilitare de utilități, pentru zugrăveli, reparații clădiri, izolație termică, reparații la acoperiș, geam termopan, recondiționare sau înlocuire pardoseală, dar și pentru candelabre, aplice, becuri, întrerupătoare, prize sau aparate de aer condiționat sau aeroterme.
Administrația județeană condiționează acordarea sprijinului prin faptul că unitatea de cult nu trebuie să aibă datorii către stat și de alte acte care să demonstreze că lucrarea pentru care se solicită finanțare este reală. stop_coloana

Cât cheltuie Sălajul pentru biserici

Anul acesta, Consiliul Judetean a repartizat un maxim de cheltuieli de 6.884.000 de lei pentru cultele religioase, din care 5.084.000 lei pentru plata personalului neclerical din județ, 800.000 pentru serviciile sociale de îngrijiri la domiciliu, centre de zi sau cantine acordate de asociațiile si fundațiile de pe lângă unitățile de cult, plus milionul de lei pentru susținerea unităților de cult din județ.
Menționăm că la nivelul județului Sălaj sunt, conform datelor obținute de la Direcția Județeană de Statistică Sălaj, 571 de lăcașuri de cult, din care 460 aparțin Bisericii Ortodoxe. Raportat la populație, la fiecare 474 de sălăjeni le revine o biserică.

Biserica nu plătește impozite, nici măcar pe bacșiș

Biserica obține venituri din serviciile religioase, dar și din comerțul cu lumănări, cărți, calendare sau alte obiecte de cult. Veniturile bisericilor nu sunt supuse impozitării. La fel și taxele pe care le percepe biserica de la enoriași, cum ar fi taxa anuală pe cult sau taxele cu prilejul unor evenimente speciale. Mai mult decât atât, sunt scutite de taxe proprietățile unităților de cult. De fapt, nimeni nu știe câți bani are biserica, câți bani se strâng în cutia milei sau cât face “bănuțul văduvei”. Impozitul pe bacșiș pe care Guvern l-a introdus de la 1 mai pe banii primiți în plus de ospătari, taximetriști nu vizează și preoții.