Consilierul local Dorel Labo vrea ca tinerilor din Zalau sa li se dea din nou gratuit pamant pentru locuinte

Exista o lege prin care Primaria Zalau trebuie sa puna la dispozitia tinerilor pamant, cu titlu gratuit, pentru ca acestia sa-si construiasca locuinte.
In sedinta de Consiliu Local Zalau din 26 ianuarie, cosilierul Dorel Labo, fost viceprimar al Zalaului, a adus in discutie faptul ca sunt tineri care isi doresc sa fie reluat procesul de acordare gratuita de terenuri pentru tineri, prin Legea 15/2003, demers inceput inceput in 2003.
„Acest proces a fost initiativa domnului Nosa la vremea respectiva (n.r. – Iuliu Nosa, fost primar al Zalauluui in perioada 2004 – 2008). Legea s-a schimbat si a fost pusa in practica un pic mai tarziu, ca s-au redus suprafetele. Deci, daca exista posibilitatea sa identificam niste terenuri, asa cum au fost cele din Gradina Onului, unde s-au acordat 30 de parcele, poate reusim sa mai legam de linie cativa tineri. Daca isi vor face o locuinta in Zalau, poate raman aici sa isi creasca copiii si sa munceasca”, a fost propunearea consilierului local Dorel Labo.
Chestiunea fiind de mare interes, l-am contactat pe Dorel Labo sa ne spuna cum vede pus in aplicare un asemenea proiect
„Am propus si sustin un asemenea proiect, care sa fie pus in aplicare in acest mandat. Consider ca primaria v-a inbratisa acest proiect si il va considera oportun pentru cativa tineri care sa isi construiasca o locuinta si sa se stabileasca in Zalau (…) Trebuie doar sa se vrea. In 2003 s-a facut un plan urbanistic in Gradina Onului, pe un pamant care a fost cumparat de primarie cu destinatia proiecte sociale. Atunci nu s-a stiut exact la ce se va folosii. Pamantul a fost parcelat in 30 de parcele a cate 300 de metri patrati si dat gratuit tinerilor care si-au construit locuinte. Tot demersul unui asemenea proiect dureaza aproximativ sase luni de zile. In cazul in care primaria nu are pamant disponibil, poate cumpara. O alta varianta ar fi acolo unde sunt prevazute construirea de blocuri ANL. Se poate da o bucata de pamant tinerilor care doresc sa isi construiasca o locuinta. Trebuie doar sa se vrea, restul este simplu”, ne-a declarat consilierul Dorel Labo.
Cine poate primi teren gratuit
si ce trebuie sa faca sa-l obtina
Actul normativ care reglementeaza atribuirea suprafetei de teren este Legea nr.15/2003. Aceste suprafete de teren pe care ar trebui sa le primesca tinerii care le solicita fac parte din domeniul privat al primariilor.
Unul din aspectele pentru care cei care se incadreaza in aceasta categorie nu solicita ajutor este ca nu cunosc detalii despre acest lucru. Cei care vor sa ceara ajutor din partea autoritatilor locale trebuie sa stie ca li se acorda gratuit teren pentru construirea unei case in urmatoarele conditii: sa fi implinit varsta de 18 ani la data depunerii cererii, nu au avut sau nu detin in proprietate locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte proprietate personala, atat in localitatea in care se solicita atribuirea unui teren, cat si in alte localitati.
Cererea pentru atribuirea terenului se depune la sediul Consiliului Local al primariei din localitatea in care solicitantul isi are domiciliul, insotit de urmatoarele acte: copie de pe certificatul de nastere, copie de pe actul de identitate, declaratia solicitantului pe propria raspundere ca nu detine sau nu a detinut in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte.
Primarul spune ca nu prea este teren,
dar invita tinerii sa faca cerere
Primarul municipiului Zalau, Ionel Ciunt, declara recent ca problema terenurilor este una dificila la nivelul municipiului, avand in vedere ca sunt mari suprafete de retrocedat fostilor proprietari. „Pana nu facem o cadastrare a tuturor terenurilor din Municipiul Zalau, care va incepe in acest an, nu stiu sa existe in momentul de fata rezerva de teren”, spune Ionel Ciunt. Dar tinerii nu trebuie sa cada-n deznadejde. Ei pot depune cerere, care va fi dezbatuta in sedintele de Consiliu Local, preciza primarul.