Consilierii locali PSD şi ALDE din Zalău vor să blocheze hotărarile pentru lucrări de modernizare din cartierul Porolissum

imagine-articol0_46907

 

Consilierii locali zălăuani ai PSD şi ALDE – Coţa Daniela, Crişan Giorgiana, Dragoş Raul, Mureşan Rodica, Mureşan Cristian şi Ţicală Maria – au depus un proiect de hotărâre pentru revocarea hotărârii Consiliului Local privind modernizarea cartierului Porolissum care vizează şi demolarea câtorva garaje. Cei şase susţin că există neconcordanţe între situaţia propusă şi cea aprobată, după ce au fost în teren “ca urmare a solicitării cetăţenilor Vanci Gheorghe, Tout Florica, Marchiş Maria, Cristea Florica, Pop Radu, Terheş Ortensia şi a celorlalte persoane prezenta la şedinţele Consiliului Local al Muncipiului Zalău”. Ei reclamă că în şedinţa din 28 mai 2015 s-a stabilti că se vor demola 22, nu 24 de garaje. Consilierii apreciază că este vizată doar o parte din cartier, care nu conferă o modificare a aspectului decât în foarte mică măsură.

Direcţia Patrimoniu arată că garajele “hidoase” şi “cu aspect dezolant” stau în calea lucrărilor de modernizare
Direcţia Patrimoniu din cadrul primăriei Zalău, condusă de Ioan Tulai, a realizat un referat cu privire la solicitarea celor şase consilieri locali ai stângii, prin care arată că “argumentele” lor sunt neîntemeiate.
Direcţia de Patrimoniu spune că nu s-au putut finaliza lucrările demarate în Porolissum, altele decât ce vizează demolarea celor 24 de garaje, pentru că pe traseul unde s-au început lucrările există amplasate garaje, unele chiar alipite de centrala termică, neexistând acces nici pentru ca operatorul de servicii, Citadin, să poată efectua lucrări de igienizare, cum cer consilierii PSD şi ALDE. Direcţia de Patrimoniu mai spune că s-a gândit modernizarea în două etape ca să se poată realiza un număr semnificativ de locuri de parcare, ce ar reprezenta un real câştig pentru cetăţeni. “Sunt necesare măsuri de igienizare mai ales între garaje şi punctul termic, dar în această zonă nu se poate interveni deoarece sunt conducte dezafectate ce au aparţinut sistemului centralizat de încălzire şi sunt garaje alipite de punctul termic sau foarte aproape de construcţie, accesul fiind impracticabil pentru a se putea efectua lucrări de igienizare”, spune referatul Direcţiei Patrimoniu.
“Unica soluţie pentru igienizarea şi modernizarea zonei, stop_coloana ocupată în cea mai mare parte de garaje – amenajări ne-uniforme, hidoase, care au un aspect dezolant, ce sunt acoperite cu plăci de azbociment, majoritatea fiind edificate fără autorizaţie de construire, unele în mod evident neutilizate, iar altele fiind folosite pentru depozitarea diferitelor bunuri, devenite inutile prin casă – este ca să se rezolve cu celeritate toate procedurile de punerea locaţiei la dispoziţia Citadin, în scopul executării lucrărilor planificate”, mai spune referatul Direcţiei de Patrimoniu.

Doar trei garaje au avut autorizaţie
În referatul Direcţiei Patrimoniu se arată că din cele 24 de garaje care urmează a fi demolate, proprietarii a şase garaje care au participat la şedinţele de Consiliu Local nu locuiesc în zona respectivă. Unul are domiciliul în Cristur, unul pe strada B.P.Haşdeu, unul pe strada Armoniei, altul pe strada Simion Bărnuţiu, iar alţi doi pe strada Andrei Şaguna şi Cerbului.
Din 24 de garaje, doar trei au fost amplasate în baza unor autorizaţii de construire.

Primarul spune că PSD a început campania electorală
Acţiunile celor şase consilieri locali arată ca un început de campanie electorală, afirmă primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu. Primarul spune că nu duce un război împotriva garajelor, însă unele trebuie demolate ca parte a procesului de modernizare. În cartierele Brădet, Simion Barnuţiu, Dumbrava II au fost demolate garaje pentru că s-a trecut la modernizarea zonelor. “Sistematizarea zonelor presupune un câştig, chiar şi prin creşterea numărului locurilor de parcare, să nu mai vorbim de aspect. Numărul maşinilor din Zalău este în creştere şi avem nevoie de cât mai multe locuri de parcare. Garajele care strică aspectul urbei vor dispărea odată cu modernizarea”, spune Capîlnaşiu.
În Zalău, la ora actuală există peste 4.000 de garaje şi 4.979 de locuri de parcare, la aproximativ 27.000 de autoturisme.