UDMR a hotarat ca steagul si imnul Ungariei, alaturi de steagul si imnul Tinutului secuiesc sunt simbolurile comunitatii maghiare din România.

rn

Reales presedinte al UDMR, Kelemen Hunor, spune ca "cheia" este legalizarea autonomiei

rn

Kelemen Hunor a fost reales, sâmbata, la Congresul UDMR de la Cluj-Napoca, in functia de presedinte al Uniunii, fiind de altfel singurul candidat. Hunor a fost reales pentru un mandat de 4 ani, cu 728 de voturi favorabile si 26 de voturi „impotriva”
La congresul desfasurat vineri si sambta (22 – 23 februarie), UDMR a lansat si documentului ”Viitorul in Transilvania”, in care se afirma ca "Transilvania va fi din ce in ce mai libera de reteaua aspiratiilor centraliste"
UDMR a decis totodata ca steagul rosu, alb si verde este simbol national propriu al comunitatii maghiare din România, alaturi de steagul tinutului Secuiesc, de imnul Ungariei si de imnul tinutului Secuiesc. Liderul Grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat la congres ca aceste simboluri pot fi folosite oriunde unde traiesc membri ai natiunii maghiare.
Kelemen Hunor a afirmat sambata la Cluj ca, in relatia majoritate – minoritate din România, cheia este legalizarea autonomiei.
„Trebuie sa fim indrazneti sa formulam obiectivele noastre, trebuie sa fim realisti, sa nu ne autoamagim cu raspunsuri proaste”, a spus Kelemen Hunor.
La congresul UDMR desfasurat la Cluj-Napoca au fost prezenti peste 1.200 de delegati si invitati.

rn

In politica, UDMR joaca la doua
capete, pentru a obtine maxim

rn

UDMR a dat dovada de pragmatism si coopereaza de 2 ani cu coalitia guvernamentala, a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, adaugând ca „in politica, ne putem asocia cu cine putem si nu cu cine am dori”.
Hunor a spus ca UDMR a cautat asocierile cu acele partide cu ajutorul carora sa aiba succes in interesul minoritatii maghiare.
„Acum pot sa spun ca in asocierile pe care le-am facut am fost indrazneti, pentru ca am cautat posibilitati si nu scuze. Numarul posibilitatilor noastre a fost destul de limitat. Am cautat incotro o putem lua, cu cine putem sa ducem la succes interesele minoritatii maghiare, fie fiind vorba de scoli, institutii de invatamânt, de dreptul de folosire a limbii materne. Nu ne-am legat de mâini si de picioare la autoritatile locale. Am luat in considerare dorinta majoritatii si am respectat-o intotdeauna. Ne-am coalizat cu liberalii si in alta parte am lucrat impreuna cu social-democratii. Asta in functie de posibilitatile care erau date in autoritatea locala respectiva. La nivel national, de doi ani avem o cooperare cu coalitia guvernamentala. si in aceasta chestiune am fost pragmatici, dar pot sa va spun ca in politica ne putem asocia cu cine putem si nu cu cine am dori sau cu cine am avea posibilitatea sa fim mai aproape din punct de vedere ideologic”, a spus Kelemen Hunor.

rn