Municipiul Zalau a gazduit, ieri, Congresul international al Asociatiei Rei Cretariae Romanae Fautores, cea mai prestigioasa manifestare stiintifica în domeniul arheologiei clasice.
Evenimentul, ajuns la cea de-a XXXI-a editie, este organizat de catre Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca si Institutul de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Române, în parteneriat cu alte 14 institutii muzeale si stiintifice din tara.
Potrivit managerului Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, Corina Bejinariu, în prima parte a zilei specialistii au participat la o sesiune de comunicari stiintifice, desfasurata în Sala Porolissum a Consiliului Judetean, au vizitat Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si au mers într-un tur ghidat la Moigrad.
„Suntem gazdele unei manifestari stiintifice de prestigiu, la care vor participa 160 de specialisti din tara si strainatate. Vom avea invitati din tari precum Italia, Germania, Franta, Anglia, Spania, Grecia, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, România, etc. si le vom oferi posibilitatea de a descoperi patrimoniul istoric si cultural al zonei. si pentru ca dorim ca experienta descoperirii Salajului sa fie una de neuitat, pe lânga vizita la muzeu, programul include un tur ghidat al Porolissumului ce se va încheia cu o secventa de reenactment gastronomic (reconstituire bucatarie romana) în Amfiteatru”, a declarat Corina Bejinariu.
Congres International în domeniul arheologiei la Zalau si Porolissum
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...